Mensenlevens redden met je bedrijf

Stel: Een collega of klant krijgt een ongeluk of hartfalen bij jou op de werkvloer. Is er iemand die kan ingrijpen? Zo niet, dan riskeer je niet alleen een hele zware boete, maar je mist ook nog eens de kans om een leven te redden.

Dat maar 45 procent van de bedrijven in Nijkerk hun mensen, spullen en papieren op orde hebben, vindt Rietha Dasselaar ‘nogal bedroevend’. Met haar bedrijf Hulpvaardige Handen is ze vastbesloten daar verandering in te brengen.

Rietha Dasselaar heeft haar sporen verdiend in de wereld van zorg en eerste hulp. “Toen ik kinderen kreeg, was ik van één ding zeker: als hen iets overkomt, wil ik niet naar de buren hoeven lopen om om hulp te vragen.’’ Het is een drijvend motief geweest voor Rietha om zich op dit gebied steeds verder te ontwikkelen. “Toen ik mijn EHBO-diploma haalde, kreeg mijn docent een hernia en werd ik gevraagd om die functie over te nemen. Als instructeur bij beveiligingsbedrijf Securitas deed ik de nodige ervaring op. Na 10 jaar op radiologie gewerkt te hebben bij het Meander Medich Centrum besloot ik om voor mezelf te beginnen. Ook ben ik één van de oprichters van de AED-stichting Nijkerk-Hoevelaken, die zich hardmaakt voor een goed lokaal netwerk van defibrillatoren.”

Hulpvaardige Handen
‘Hulpvaardige Handen’ noemde ze haar onderneming toen ze die tien jaar geleden inschreef bij de Kamer van Koophandel. “En dat is precies wat ik doe: ik maak hulpvaardige handen en zorg dat mensen anderen kunnen helpen. Je kunt er levens mee redden, dus er is geen enkele reden om jezelf niet de basisbeginselen van de eerste hulp aan te leren. Ik zie in de markt dat er veel te weinig bedrijven zijn die de boel qua BHV op orde hebben. Veel bedrijven denken dat je alleen vanaf een bepaalde bedrijfsgrootte een BHV’er in huis moet hebben. Maar dat is al heel lang geen wetgeving meer. Ook de zzp’er die alleen op kantoor zit, heeft het nodig. Als je een klant over de vloer krijgt die in elkaar zakt en je hebt de papieren niet op orde, dan ben je voor de inspectie al in overtreding.”

Levens redden, boetes voorkomen
Hoe kan het dat veel bedrijven dit intern niet op orde hebben? Rietha haalt haar schouders op. “Omdat het geld kost misschien? Een begincursus kost rond de 300 euro en een herhalingscursus slechts de helft. Voor een ondernemer zou dat dus geen struikelblok moeten zijn, zeker niet als je je realiseert hoe belangrijk het is. Om levens te redden, maar ook om boetes te voorkomen. Als jouw klant of medewerker iets overkomt en je kunt niks laten zien of de inhoud van jouw verbandtrommel is over de datum, dan heeft de inspectie alle reden om je flink te beboeten.”

Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Hulpvaardige Handen dat gespecialiseerd is in persoonlijke aandacht. “Klanten zijn onder meer de gemeente Nijkerk, gezondheidscentra, de Woningstichting en diverse bedrijven in de gemeente Nijkerk en omstreken. Die waarderen dat. Ik ken de organisaties, weet wie er werken en als er iets gebeurt sta ik de volgende dag op de stoep om te kijken of ik iets voor ze kan betekenen. Dat persoonlijke ligt mij goed, maar mijn klanten vinden het ook prettig. Ik houd mijn eigen klantenbestand bij en heb een goede verstandhouding met ze. Ik verzorg niet alleen de cursussen, maar als er iets aan de hand is kunnen bedrijven ook echt bij me aan de bel trekken. Vaak zitten mensen na een ongeluk ook met vragen. Een stuk nazorg is dan zeer belangrijk.”

Kosten besparen
Kwaliteit zit hem ook in de aanpak van de cursussen die Rietha verzorgt. “Bij grote BHV-opleidingsbedrijven merk je toch dat er op allerlei manieren geprobeerd wordt om te besparen op kosten. Met als gevolg dat er te weinig diepgang zit in de lessen, dat er te weinig reanimatiepoppen zijn in een lessituatie, maar bijvoorbeeld ook dat docenten veel te weinig verstand van zaken hebben. Als je een driedaagse brandopleiding hebt gehad, betekent dat niet per definitie dat je ook les kunt geven over dat onderwerp. En dat je antwoord weet op heel specifieke vragen. Dat is ook de reden dat ik voor deze discipline brandweermensen inschakel. Dan weten de cursisten zeker dat ze de laatste richtlijnen meekrijgen op het gebied van brandbestrijding en ontruiming.”

Mensenlevens redden, dat is waar het uiteindelijk om gaat bij Hulpvaardige Handen. “Daar hebben we ook al mooie voorbeelden van uit onze eigen praktijk. Als je weet dat er mensen rondlopen die er zonder de juiste hulp niet meer waren geweest, dan is dat wel iets om trots op te zijn. Het wordt vaak onderschat hoeveel impact het heeft als iemand in elkaar zakt en men niet weet wat men moet doen. Juist binnen bedrijven moet je een collega kunnen helpen. Ik vind dat je je als werkgever niet kunt permitteren om daar makkelijk mee om te gaan. Als mensen op de werkvloer weten wat ze doen moeten, geeft dat kwaliteit aan je organisatie. Als er dan ongelukken gebeuren, dan weet je in ieder geval zeker dat je er alles aan gedaan hebt om het te voorkomen. Alleen dat al. En hoe mooi is het als iemand gereanimeerd wordt en dit overleeft of dat de juiste hulp kan worden verleend bij een ongeval? Dat zijn dingen die je altijd bijblijven.”

www.ehbo-bhv.nl

Geplaatst op: 18-11-2022

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.