Best practices om toch nieuwe collega’s te vinden

Nieuwe medewerkers vinden? Dat valt door de krapte op de arbeidsmarkt voor veel Nijkerkse bedrijven niet mee. Bij Alfa ondersteunen we lokale bedrijven ook op dit vlak. Ik deel je graag de best practices, die we ook zélf binnen Alfa toepassen.

Kom je personeel tekort? Dan kun je aan twee knoppen draaien. De meeste werkgevers focussen zich op het binnenhalen van extra medewerkers. Maar vergeet die andere knop niet. Door te automatiseren of te robotiseren kun je met je huidige team meer output realiseren. Dit is ook een goed moment om eens kritisch kijken naar je activiteiten. Moet je alles zelf blijven doen of kun je iets uitbesteden? En zijn er misschien activiteiten die veel energie vragen en weinig opleveren, waardoor je ze beter kunt afstoten? Onze adviseurs helpen je daar graag bij!

Arbeidsmarktstrategie
Als je dan toch strategisch nadenkt: heb je eigenlijk al een arbeidsmarktstrategie? De war on talent win je alleen als je hebt nagedacht over je positionering als werkgever, een visie hebt op werving en selectie en van onboardingsproces tot interne doorstroommogelijkheden alles klopt. Daar is vaak nog winst te behalen. Ook op dit vlak hebben we bij Alfa specialisten in eigen huis, die je kunnen ondersteunen.

Op je plek
Vergeet in deze tijd zeker ook je huidige medewerkers niet. Zitten mensen nog op hun plek, komen hun kernkwaliteiten daar tot hun recht en sluiten hun drijfveren nog aan bij de rol die ze invullen? Bij Alfa gebruiken we de DISC-methodiek en ook bij klanten zetten we deze methodiek regelmatig in om teams nog beter te laten functioneren. Kijk ook hoe je kan aansluiten bij wensen op het gebied van hybride werken, waarbij je natuurlijk wel duidelijke afspraken maakt en zaken als begeleiding en opleiding geborgd zijn.

Beloning
In veel branches zitten salarissen in de lift. Om concurrerend te blijven op de arbeidsmarkt, ontkom je er vaak niet aan om mee te bewegen. Heb je die structurele ruimte niet in jouw bedrijf? Denk dan eens aan andere vormen van belonen die aansluiten bij de behoeften van jouw doelgroep op de arbeidsmarkt. Van een (elektrische) fiets van de zaak tot een sportschoolabonnement en van financiele coaching tot een bijdrage aan zonnepanelen, zodat de energierekening van medewerkers daalt.

Participatie
Een andere interessante optie om medewerkers te binden of om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt, zijn participatiemogelijkheden. Bij Alfa bieden we bijvoorbeeld alle medewerkers met een vast dienstverband de mogelijkheid om certificaten te kopen en zo mede-eigenaar te worden. Zo’n regeling versterkt de betrokkenheid en stimuleert ondernemerschap in je organisatie, merken wij.

Meer weten over participatiemogelijkheden of onze ondersteuningsmogelijkheden op het gebied van werving en selectie en (arbeidsmarkt)strategie? Neem gerust contact op!

Remco Nonkes is adviseur en accountant bij Alfa Accountants en Adviseurs. Je kunt hem bereiken via rnonkes@alfa.nl.

www.Alfa.nl

 

Geplaatst op: 18-11-2022

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.