Brinks Watersport maakt van klanten kapiteins

Een boot is geen halfje wit. Daarom hebben ze bij Brinks Watersport in Nijkerk ‘service’ met dikke hoofdletters in hun missie staan. Aan het roer van deze snelgroeiende onderneming staat Sander van den Brink. “In de watersport draait alles om beleving.”

Op het eerste gezicht oogt het pand van Brinks Watersport aan de Galvanistraat 6, niet direct als een plek waar je spektakel verwacht. Maar wie eenmaal door de deuren van de showroom heen is, kijkt zijn ogen uit. In een hal van meer dan 1100 vierkante meter staan vele tientallen boten opgesteld van uiteenlopende merken.Voor wie regelmatig op het water is, mag duidelijk zijn dat het varen van een sloep of tender aan populariteit wint. Steeds meer mensen ontdekken hoe lekker het is om dichtbij huis te genieten van je vrije tijd. “Juist ook bij ondernemers zie je dat hun vrije uren schaars zijn. Heerlijk om dan even naar de haven te rijden en in je boot te stappen. Want eenmaal op het water, ben je er ook helemaal uit.”

Brinks ontvangt klanten uit het hele land. Ze zijn van harte bereid om een uurtje of anderhalf te rijden om de boot van hun dromen uit te zoeken. “In de loop der jaren hebben we een trouw klantenbestand opgebouwd dat om verschillende redenen voor ons kiest. Zelfs wel eens mensen uit Friesland die hier op aan komen, terwijl er daar toch ook genoeg mooie zaken zijn. Het geheim? “Ik denk dat service, hoe algemeen het ook klinkt, een belangrijke sleutel is. We kunnen de klant compleet ontzorgen.”

Dat begint al in de showroom waar een grote keus aan sloepen en tenders staan opgesteld. Daar staan vijf merken die min of meer aan elkaars zijde staan. “Logisch dat mensen nog wel eens twijfelen. Het is een grote aanschaf, dus wat past echt bij je. Hier kan je ze naast elkaar zien staan. Dit in tegenstelling tot dealers die maar één of twee merken hebben. Een boot kopen heeft alles met beleving te maken en die beleving kunnen we ze hier goed geven. De ene klant past beter bij een sloep of tender van Maxima, en de ander bij een Oud Huijzer. Dat moet je aanvoelen én het verschil moet je een klant ook kunnen laten beleven.’’

Pal naast de showroom is er een ruim bemeten werkplaats waar Brinks alles in huis heeft om de klant maatwerk te leveren. “De synergie tussen die werkplaats en de showroom is voor de klant heel belangrijk. Elke klant heeft zo zijn eigen wensen en ik moet zeggen dat we wat dat betreft erg ver gaan. Kijk, als iemand een boot koopt van een ton dan kan er over het algemeen heel veel, maar wij proberen toch wel in elk segment tot het uiterste te gaan om maatwerk te leveren.”

Techneut
Sander voelt zich thuis op en bij het water en is tegelijkertijd een echte techneut. Die combinatie heeft hem gebracht waar hij nu is. Aan het roer van een bedrijf dat barst van de potentie.

Het begon allemaal in een klein schuurtje in Putten, waar hij begon met het reviseren van motoren, onderhoud en verkoop. Het schuurtje werd een wat groter schuurtje. Tot hij in 2015 naar Nijkerk kwam en een flinke stap vooruit maakte met een bedrijfspand aan de Edisonstraat. Dat was ook de tijd dat de sloepen erbij kwamen en de eerste personeelsleden zich aandienden.

Vandaag de dag gaat Brinks Watersport voor het volledige plaatje. Niet alleen ruime keus in merken en modellen, maar ook een uitgebreide winkel voor aanverwante artikelen, een in-house zeilmakerij, mogelijkheid voor een vorstvrije winterstalling én een vaarinstructeur die de klant in heel Nederland het water op helpt. “De eerste keer met je boot door een sluis varen of met een boottrailer van een helling afrijden is voor een aantal mensen best spannend. En… waar is welk knopje op het dashboard voor bedoeld…Hoe prettig is het dan als er een instructeur meegaat die je de kneepjes van het vak leert.”

Ontwikkelingen
De ontwikkelingen in de watersport gaan hard. Dat merken ze ook bij Brinks Watersport. Er was een periode dat kleine sloepjes niet aan te slepen waren. Vandaag de dag gaan veel consumenten voor een wat zwaarder gemotoriseerde tender die deels overdekt is, waardoor hij in elk weertype te gebruiken is. Sander: “Je merkt ook dat klanten steeds meer besteden aan vrije tijd. De doelgroep die zich een boot kan veroorloven lijkt ook steeds jonger te worden.”

Trends
Ook de sloepen en tenders zelf zijn aan trends onderhevig. In de tendermarkt zijn strakke lijnen en luxe boten steeds meer een hype. Daarbij zie je vaak dat de klant volledig ontzorgd wil worden en een boot koopt met alles er op en eraan. Kijk naar de Nuva-Yachts die wij hier hebben staan. Een plaatje. En helemaal compleet. Zeer strak gelijnd, super modern qua vormgeving. De klassieke boot doet het nog altijd heel goed, maar je merkt wel dat de vraag naar echt modern vormgegeven boten aantrekt. De Nuva-Yachts is daar een prachtig voorbeeld van. Echt wat anders dan anders weer.”

Passie voor watersport is wat Van den Brink drijft in zijn vak, vertelt hij. Ook al is door alle drukte in het bedrijf weinig van varen gekomen in de afgelopen periode. “Met mooi weer ben je eigenlijk altijd aan het werk in dit vak he… Maar gelukkig ben ik ook iemand die warm loopt voor advies en sales. En hoe mooi is het dan als je een product hebt waar je zelf ook passie voor hebt.”

Thuis in Nijkerk
De ondernemer voelt zich thuis in het Nijkerkse, geeft hij aan. “Nijkerk past perfect bij ons. Het is lekker centraal in het land, bij de randmeren, het Veluwemeer en ontzettend veel havens. Perfect eigenlijk. Bovendien past het ook goed bij de boten die wij verkopen. Het is niet voor niks dat mensen uit heel Nederland bij ons komen. Dit is echt een product waarvoor je makkelijk in de auto stapt en er desnoods een dagje uit van maakt. Zeker met internet. Ze hebben óf gehoord van iemand die bij ons een boot heeft gekocht. Of ze hebben recensies gelezen of via een bepaald merk waar je dealer van bent. Hét grote pluspunt is dat we altijd veel boten op voorraad hebben in de showroom, zodat mensen goed kunnen vergelijken. Dat zijn dingen waar we om bekend staan.’’

Nieuw merk Nuva Yachts
Sander van den Brink bouwt zijn bedrijf met visie en passie. Innovatie hoort daar ook bij. Sander: “Op de beurs in Duitsland liep ik tegen tenders aan van het merk Nuva-Yachts. Toen ik hem zag, wist ik meteen: dat is een boot die we naar Nederland moeten halen. Iets dat we hier nog niet kennen. Dat mondde uit in een bezoek aan de werf in Barcelona waar deze boten gemaakt worden. Ze worden gebouwd voor de Middellandse Zee, echt voor het grote water. Er zit snelheid in en ze manoeuvreren fantastisch. Eigenlijk een totaal ander concept dan wat we op de Nederlandse markt gewend zijn. De eerste modellen zijn momenteel al in onze showroom te bewonderen en medio juni verwachten wij de grotere modellen van de Nuva-Yachts, waaronder de Nuva M9.”

“Het is een stap die aansluit bij wat we voor ogen hebben. Zorgen dat we hier iets kunnen bieden dat anderen niet hebben. Dat past bij het plaatje dat we ook voor de toekomst voor ogen hebben met Brinks Watersport.” Hoe dat plaatje er precies uit ziet? “Als ondernemer moet je altijd blijven dromen en plannen blijven maken. Maar het is ook slim om ze voor jezelf te houden tot het moment dat je tot uitvoering over gaat. Dat er op redelijk korte termijn van alles gaat gebeuren, daar lijkt het wel op ja. Zo houden we het ook nog een beetje spannend toch?”

www.brinkswatersport.nl

Geplaatst op: 22-04-2022

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.