eXpertiZe: ‘De vraag is niet meer of je gehackt wordt, maar wanneer’

1 op de 10 bedrijven wereldwijd was in 2023 het doelwit van een ransomware-aanval, waarbij cybercriminelen proberen data te gijzelen. De Nijkerkse IT-security specialist eXpertiZe helpt organisaties om deze en andere dreigingen het hoofd te bieden.

“Elk bedrijf is tegenwoordig een target. Met de opkomst van AI hoef je geen whizzkid meer te zijn om te hacken. En digitale bedreigingen komen niet meer van zolderkamertjes. Je hebt te maken met complete criminele netwerken, die bedrijfsmatig georganiseerd zijn. Het is daardoor niet meer de vraag of je gehackt wordt, maar wanneer. Ons bedrijfsmotto is dan ook: Wij zijn eXpertiZe, trusted advisor in IT. Uw IT-partner met hart voor techniek”, stelt directeur Robert Pieterman.

Hoog losgeld
Cybercriminelen mikken namelijk met een kanon op een mug. Ze zien wel wat ze raken. Als je maar vaak genoeg schiet met gijzelsoftware, is het altijd wel een keer prijs. En dan kun je behoorlijk geld verdienen. Losgeld tot in de honderdduizenden euro’s om weer toegang te krijgen tot je data is geen uitzondering. “Ze profiteren van het feit dat we niet meer zonder onze data, mail en applicaties kunnen. Probeer maar eens om vijf dagen helemaal analoog te gaan. Dat is niet te doen”, vervolgt Robert.

Hij werkte jarenlang bij grote enterprise bedrijven, met mission critical IT-omgevingen. Zulk soort bedrijven – zoals grote verzekeraars, containerrederijen of chemiebedrijven – behoren nog altijd tot de klanten van eXpertiZe. “Maar we helpen tegenwoordig ook tal van mkb-bedrijven om hun digitale veiligheid op hetzelfde, hoge niveau te regelen.”

NIS2 op komst
De vrijblijvendheid verdwijnt daarbij meer en meer. Eind 2024 gaat namelijk de NIS2 in. Deze nieuwe Europese cybersecurity wetgeving geldt voor bedrijven en organisaties in sectoren die van vitaal belang zijn.

“En dat zijn er meer dan je denkt. Als transportbedrijf, foodproducent of digitale dienstverlener moet je bijvoorbeeld voldoen aan de NIS2 en de richtlijn heeft ook gevolgen voor leveranciers en partners van zulk soort bedrijven.”

eXpertiZe helpt bedrijven daarbij. Het bedrijf denkt op strategisch niveau mee over IT-beleid, richt goed beveiligde IT-omgevingen en netwerken in en beheert die steeds vaker ook as a service voor bedrijven. “Je hoeft dan zelf geen grote, eenmalige investeringen te doen en technische kennis op peil te houden.”

Security awareness
Verder ondersteunt eXpertiZe organisaties om security awareness onder medewerkers te verhogen. “De zwakste schakel in de IT is altijd de mens. Eén keer klikken op een verkeerd linkje en ze zijn binnen.”

Een security awareness-traject van eXpertiZe begint altijd met een nulmeting. “Daarmee brengen we in kaart welke risico’s je organisatie nu loopt. Daarna doen we een gezamenlijke aftrap waarin we ingaan op digitale veiligheid. We vinden het belangrijk dat iedereen daar bij is. Van de secretaresse tot de systeembeheerder en óók de directeur of ondernemer. Geen uitzonderingen. Als je zelf niet meedoet, gaan je medewerkers zich ook nooit anders gedragen.”

Focus op gedrag
Daarna volgen maandelijkse e-learnings. Die focussen niet op kennis, maar op gedrag. “We geven informatie en vragen vervolgens: hoe ga je er nu mee om, hoe wil je het straks doen en wat heb je nodig van de organisatie? Ook evalueren we steeds of medewerkers daadwerkelijk aan de slag zijn gegaan na de vorige e-learning.”

In de online trainingen is de privésituatie van de medewerker het vertrekpunt. “Als je namelijk thuis je gedrag aanpast, neem je dat mee naar de werkvloer. We vertalen onderwerpen die voor je bedrijf belangrijk zijn daarvoor naar het privéleven. Je data beschermen bijvoorbeeld. Dat klinkt abstract, maar als je nadenkt dat anderen de foto’s van je kinderen of kleinkinderen van je telefoon kunnen halen, komt het dichtbij.”

www.expertize.nl

Geplaatst op: 08-04-2024

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.