Een betere samenwerking begint bij jezelf!

Een ondernemer die lekker in zijn vel zit en een open en veilige omgeving voor zijn team creëert, zal merken dat zijn team hierdoor optimaal samenwerkt, plezier heeft en doelen en resultaten met gemak behaalt. Dat klinkt goed, maar hoe realiseer je dat in jouw onderneming?

Het begint bij jou, de ondernemer. Als je aan de ‘top’ staat van je bedrijf, bestaat het risico dat je minder contact hebt met je collega’s en dat je je daardoor eenzaam voelt. Door jezelf open te stellen naar je team, creëer je verbinding. Als jij jezelf veilig voelt om je twijfels en zorgen te delen, kan dit jouw gevoel van eenzaamheid verminderen en zorgen voor meer begrip en commitment in de organisatie.

Als ondernemer stel je een leuk team samen en ga je uit van een effectieve samenwerking met elkaar. De verwachting binnen het team is om het goed te hebben met elkaar en er is geen behoefte aan confrontaties. Daar wordt het samenwerken immers niet leuker van. Maar om ervoor te zorgen dat een organisatie optimaal kan functioneren, is het belangrijk om een omgeving te creëren waar collega’s elkaar onderling feedback kunnen geven én vragen, zonder dat er problemen ontstaan.

In zo’n omgeving is het belangrijk dat iedereen in het team zichzelf de vraag stelt of de verwachtingen en behoeften helder zijn en of deze te managen zijn. Om tot een goede samenwerking te komen, toon je interesse, probeer je de ander te begrijpen en te snappen wat de belangen en behoeften van de ander zijn. Zorg ook voor ruimte voor de mening van de ander, luister daar ook écht naar en ga er integer mee om, vanuit welke positie je ook aan tafel zit. Zo bouw je vertrouwen op, zal de samenwerking in trajecten met elkaar beter gaan en worden fouten niet verdoezeld, want fouten maken mag; daar leren we van.

Als deze goede basis er ligt, geeft dat de mogelijkheid om elkaar aan te spreken op mogelijke fouten of risico’s. Dan is het geen bemoeien, maar elkaar helpen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. In zo’n setting is het ook makkelijker om elkaar een compliment te geven. Mensen te laten ‘shinen’, daar wordt iedereen toch gelukkig van?!

Remco Nonkes is adviseur en accountant bij Alfa Accountants en Adviseurs. Je kunt hem bereiken via rnonkes@alfa.nl

www.alfa.nl

Geplaatst op: 04-06-2024

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.