T is voor Tech: aandacht voor leren en werken in de techniek

NIJKERK – Er is nog nooit zoveel vraag geweest naar technisch personeel als in de afgelopen jaren. In Nijkerk wordt daarom, net als op veel andere plekken in Nederland, volop ingezet om jongeren hun talent voor technologie en ict te laten ontdekken.

Dat gebeurt onder meer in T is for Tech, een samenwerking van technisch onderwijs, bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheid in de regio Amersfoort. Gezamenlijk doel: jongeren laten kennismaken met de mogelijkheden van leren en werken in de techniek. Zodat er in de toekomst voldoende kennis en ervaring is om de technische sector vitaal te houden. De samenwerking wordt vormgegeven door vijf middelbare scholen en tientallen bedrijven in de regio. Business in Nijkerk vroeg drie BHN-leden naar hun ervaringen met T is for Tech.

T is for Tech: samenwerken
Binnen T is for Tech wordt intensief samengewerkt met vijf techniekscholen: Van Lodenstein College, Het Element, Vakcollege Maarsbergen,  Beukenrode Onderwijs en het Corlaer College. Chantal Rebel is afdelingsleider van de techniekafdeling basis/kader bovenbouw aan het Corlaer College. Voor leerlingen die de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg volgen en graag met hun handen werken heeft het Corlaer College een prachtige techniekafdeling, vertelt ze. Ze leren hoe apparaten werken, maken werkstukken van metaal, hout of kunststof, leren CAD tekenen en gaan aan de slag met elektrotechniek. “Onderwijs is continu in beweging, en dat geldt zeker voor technisch onderwijs.

BHN Corlaer Chantal_0001
De leerstof en het praktijkgerichte onderwijs goed laten aansluiten op de vervolgopleiding vormt voor onze school een mooie uitdaging die we graag aangaan. Samenwerking met andere middelbare scholen én mbo’s gebeurt al volop, maar ook wordt de nodige aandacht gegeven aan bijvoorbeeld stages voor docenten, zodat ze hun kennis up-to-date houden en goed en actueel onderwijs kunnen geven. Verder organiseren we regelmatig gastlessen, waarin mensen uit het bedrijfsleven aan onze leerlingen vertellen en laten zien hoe het er aan toe gaat op de werkvloer. Leerlingen van leerjaar vier lopen bovendien een jaar lang één keer per week stage bij bedrijven in Nijkerk en omgeving of leerlingen volgen een keuzevak die ze afsluiten bij een bedrijf. Bijvoorbeeld bij een onderneming als STYLE, een fabrikant van draai- en freesmachines. Een mooi voorbeeld van een bedrijf waar ‘schone’ techniek een hoofdrol speelt. Het is mooi om te zien hoe enthousiast leerlingen worden van die stages en bedrijfsbezoeken en hoe trots ze erop zijn. Zeker als ze er een baantje aan overhouden. We zien ook dat dat weer effect heeft op hun schoolprestaties.” Een goede samenwerking en communicatie tussen bedrijfsleven en scholen én scholen onderling zoals dat gebeurt in T is for Tech, maar ook binnen andere verbanden, is daarom onontbeerlijk, vindt Chantal. “En wat ook best een keer gezegd mag worden: we zijn de bedrijven waar onze leerlingen stage mogen lopen echt dankbaar dat ze deze kans geven.”

Unica: functie geven aan gebouw
Als contractbeheerder bij technisch dienstverlener Unica vestiging Hoevelaken is Lourens Ketting actief betrokken bij de  contacten die er zijn met diverse middelbare scholen in de regio. Open dagen, regelmatig contact met docenten, Havo techniek experience, stageplekken. Maar ook het jaarlijks hoogtepunt: de Week van de Techniek, die onderdeel uitmaakt van T is for Tech. In deze week bemant Unica samen met een collega-onderneming een stand die bezocht wordt door tweeduizend leerlingen. “We laten daar zien dat techniek super leuk en heel breed is. Het beeld van vroeger dat we met de laarzen in de modder staan is allang achterhaald, en het is zaak dat we dat laten zien. Het draait in de techniek tegenwoordig veel meer om the internet of things en domotica. De monteurs die bij ons werken rijden in volledig ingerichte auto’s, werken digitaal middels een laptop, tablet, alles is gedigitaliseerd. Een gebouw wordt alleen gevormd door stenen, maar wij geven er als technisch dienstverlener een functie aan. Dat maakt techniek leuk en spannend. En helemaal van deze tijd. Gelukkig ontdekken steeds meer jongeren dat.”BHN UnicaVan de veertig monteurs die momenteel bij Unica Hoevelaken in de buitendienst werken zijn er zes BBL-leerlingen. Zij worden door de ‘ouderen’ onder hun hoede genomen en krijgen zo kennisoverdracht uit de eerste hand. Heel belangrijk, geeft Lourens aan. “Er gaan de komende jaren veel mensen met pensioen in Nederland. Ook bij Unica. Zij nemen een enorme hoeveelheid kennis en ervaring mee hun pensioen in, die niet meer gedeeld kan worden met de nieuwe garde. Dat moet dus zo snel en zo veel mogelijk gebeuren zolang ze nog op de werkvloer te vinden zijn.”In de regio Amersfoort is er veel aandacht voor een goede samenwerking tussen scholen en bedrijfsleven, ziet Lourens, en de aansluiting wordt steeds beter. “Natuurlijk zijn er ook nog de nodige verbeterpunten. “We moeten elkaar nog meer zoeken in de kennisoverdracht van moderne technieken. Denk bijvoorbeeld aan domotica. En de techniek die komt kijken bij warmte- en koudeopslag in de bodem. Dat mag meer aandacht krijgen in het onderwijs en daar kunnen wij als onderneming ons steentje aan bijdragen.”

Kuyer Metaal B.V.: lassen op hoog niveau
Frank ter Mate is teamleider bij metaalbewerkingsbedrijf Kuyer Metaal B.V. in Nijkerk. In verband met de naderende zomervakantie is het momenteel rustig met stages, vertelt hij, maar normaal gesproken zijn er altijd wel een aantal leerlingen die voor een of twee maanden een dag in de week stage lopen. “Bij Kuyer vinden we het belangrijk om aan hen te laten zien dat werken met je handen heel leuk kan zijn bij een mooi bedrijf als dit. En dat er veel meer komt kijken bij lassen dan je denkt. Lasersnijden, draaien/freezen, in elkaar lassen, assembleren. Het is een heel productieproces dat hier plaatsvindt. We maken bijvoorbeeld onderdelen van treinen, denk aan airco units en daken van wagons. Maar ook onderdelen van transportvoertuigen voor Defensie. Uitdagende opdrachten, die zwaar gecertificeerd zijn. Lassen op hoog niveau dus.”

Natuurlijk is het leuk als middelbareschoolleerlingen een dag in de week stage komen lopen en kunnen snuffelen aan de werkvloer. Maar nog mooier is het als een leerling al in een vervolgopleiding zit en voor een langere periode een paar dagen per week komt. Want het is van groot belang dat er jonge mensen worden toegevoegd aan het bestaande team van Kuyer, zegt Frank. “Oudere werknemers gaan met pensioen, en met hen gaat een wereld aan kennis en ervaring weg. Daarom steken we tijd en energie in jonge mensen. Als ze hier komen werken krijgen ze een eigen werkplek, zorgen we voor eigen gereedschap en worden ze goed begeleid. We vragen waarin ze zich willen ontwikkelen, en kijken hoe we ze daar verder bij gaan helpen.”

De laatste tijd is het enthousiasme voor techniek weer groeiend, merkt Frank, en des te belangrijker is het dat het onderwijs goed aansluiting vindt bij  het bedrijfsleven. Lassen mag daarin wat hem betreft best een grotere rol spelen, geeft hij aan. “Ik heb het idee dat het de laatste jaren een beetje ondergesneeuwd raakt en er meer focus ligt op cnc bewerken. Dat is natuurlijk ook belangrijk, en gebeurt hier ook volop, maar het echte laswerk mag best wat meer aandacht krijgen wat ons betreft. Gelukkig is er goed contact met docenten van allerlei scholen in de regio, dus die boodschap wordt regelmatig overgedragen.”

www.tisvoortech.nl

 BHN Kuyer bv_0001

Geplaatst op: 08-07-2021

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.