In de lift: de sterke groei van liftbedrijf Velza

NIJKERK – Ze staan op bouwplaatsen door heel Nederland. De bouwliften van Velza uit Nijkerk, dat in de afgelopen jaren geruisloos uitgroeide tot één van de grotere spelers in de markt. In gesprek met eigenaren Johan Vonhof en Richard van Esveld.

In het ruime magazijn van Velza pakken twee medewerkers de mastdelen voor een bouwlift bij elkaar die even later op transport gaan. Verderop is een monteur in de weer met slijptol en lasapparaat, om een lift op maat te maken voor een krappe bouwschacht. En een derde collega voert onderhoud uit aan een goederenlift die wekenlang op een grote bouw stond.

Waar gebouwd wordt in Nederland, moeten vaak hoogtes overbrugd worden. Soms gaat het om één of enkele verdiepingen, andere keren om tientallen meters. In beide gevallen is het prettig als bouwpersoneel snel en makkelijk met hun materialen boven komen, zodat ze zo efficiënt mogelijk hun werk kunnen doen.

200+ bouwliften

En daar helpt Velza bij. Het Nijkerkse bedrijf beschikt over een collectie van ruim tweehonderd tijdelijke bouwliften. Van kleine pannenliften of ‘bakjes’ waarmee metselaars hun stenen en speciekuip omhoog hijsen, tot grote personenliften waar je met 20 collega’s tegelijk in kunt of goederenliften met een hefvermogen tot 2.000 kilo.

De liften vinden hun weg naar bouwplaatsen in heel Nederland. De klantenkring van Velza bestaat uit een breed scala aan bouwbedrijven. Daar zitten grote landelijke bouwers tussen als BAM en Heijmans, maar ook lokale aannemers, klusbedrijven en zzp’ers. Verder levert Velza voor collega-verhuurders, die hun klanten willen ontzorgen maar zelf geen bouwliften in het assortiment hebben.

Kwaliteit en service

Waarom klanten voor Velza kiezen? Dat heeft te maken met een mix van kwaliteit, betrouwbaarheid, flexibiliteit en service, vertelt ondernemer Johan Vonhof op kantoor. Eerst die kwaliteit maar eens. “Wij inspecteren, onderhouden en keuren al onze bouwliften in eigen beheer. Aannemers weten als ze een lift bij ons bestellen, dat ‘ie werkt en veilig te gebruiken is.”

De monteurs van Velza bouwen de lift op locatie op voor de klant. Als het nodig is, kan dat razendsnel. “Heb je vanmiddag nog een lift nodig? Dan kunnen we dat regelen, mede omdat we beschikken over eigen transport met een autolaadkraan. Dat is best bijzonder in onze branche. We horen wel eens dat aannemers ergens anders alleen al twee weken bezig zijn met de aanvraag en de planning van de levering”, vult mede-eigenaar Richard van Esveld aan.

Maatwerk in liften

Ook het maatwerk dat Velza kan leveren is onderscheidend. Een standaardliftje kan je op meer plekken krijgen, maar wat te denken van een lift op 70 meter hoog in een woontoren in Groningen? Of een lift die precies moet passen in de smalle bouwschacht van een monumentaal grachtenpand in de binnenstad van Utrecht?  “Dat vinden wij leuk. We gaan vaak op locatie kijken wat er nodig is en hoe we dat kunnen maken. Als het dan uiteindelijk met een speling van 3 centimeter lukt om zo’n lift in te bouwen, dan geeft dat een goed gevoel”, zegt Van Esveld.

Op de bouw krijgen de liften het vaak zwaar te verduren. Ze worden intensief gebruikt, staan bloot aan weer en wind en niet alle bouwvakkers gaan even voorzichtig met hulpmiddelen op de bouw om. Een schade of storing zit dus in een klein hoekje. Dan staan de monteurs van Velza binnen no-time op de bouwplaats, om te voorkomen dat het werk vertraging oploopt.

Het is dat totaalpakket wat steeds meer aannemers ertoe doet besluiten om hun eigen bouwliften onder te brengen bij Velza. Dat scheelt in de kosten. Bovendien hebben ze dan geen eigen technische dienst meer nodig voor het onderhoud en de keuring van de bouwliften of hoeven ze geen opvolger te vinden voor de medewerker die dit altijd deed, maar nu met pensioen gaat.

Concentratie in de markt

Voor collegaverhuurders geldt een soortgelijke ontwikkeling. Er is sprake van een steeds verdergaande concentratie in de markt. Velza nam in de afgelopen jaren onder andere de liften van Bouwplaatsinrichters in Twello en Roskam uit Amsterdam over. “Dat heeft alles te maken met het gebrek aan technisch personeel en het toenemende aantal veiligheidsinspecties op de bouw. Het leveren van bouwliften is echt een specialisme binnen de bouw geworden en daar profiteren wij van”, zegt Vonhof.

Want vrij geruisloos is Velza uitgegroeid tot één van de grotere bouwliftverhuurders van Nederland. “Toen wij het bedrijf ruim twee jaar geleden overnamen, hadden we niet kunnen voorspellen dat het zo’n vaart zou nemen. Het is soms hard werken voor de monteurs, maar het lukt gelukkig nog steeds om afspraken na te komen en te zorgen dat klanten tevreden zijn”, blikt Vonhof terug. “De bouw is best een ruwe wereld, maar ik durf te zeggen dat wij met iedereen goede relaties hebben. We horen vaak: we zijn blij dat de jongens van Velza komen. Daar zijn wij dan weer trots op.”

Velza3

Velza4_0001

Geplaatst op: 25-06-2020

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.