‘Het Sluishuis is de kers op de taart’
Fine dining
Waar dan wel voor? Tja, dat vraagt om wat meer uitleg dan gemiddeld. Marie-Louise: “Het is nog niet zo lang geleden dat we gevraagd werden om te investeren in een voor Nijkerk nieuw horecaconcept: fine dining in het allerhoogste segment. Onze belangstelling om daarin te investeren was direct gewekt, maar de locatie die de initiatiefnemer op het oog had vonden we niet geweldig. We hebben het plan van deze ondernemers daarom in eerste instantie op de plank gelegd.’’
Monument
Ondertussen waren de ogen van beide Nijkerkers al meerdere keren op de vervallen sluiswoning gevallen. Dolly: “Onze woonboerderij ligt iets verderop. We reden er dus regelmatig langs. Sinds de laatste sluiswachter de deur achttien jaar geleden achter zich dicht trok, staat het leeg. Niks meer aan gebeurd ook. Dat is natuurlijk zonde van zo’n prachtig moment met zo’n rijke geschiedenis. Het plan werd geboren om hier de zaak, waarvoor we al ruim een jaar daarvoor waren gevraagd om in te investeren, te vestigen.’’Toen de bal aan het rollen kwam, rolde die vervolgens ook in een flink tempo door, vertelt Marie-Louise. “Natuurlijk zijn we eerst naar de gemeente gestapt, want het is een Rijksmonument. We wilden wel zeker stellen dat men daar ook enthousiast was, want om een strijd of dit allemaal wel of niet kon, daar zaten we niet op te wachten. Maar de reacties waren super positief. In no time hadden we alles en iedereen achter ons staan. De gemeente, de monumentencommissie; iedereen is hier blij mee en vond het jammer dat dit monument stond te verloederen. Want hoe leuk is het dat er straks een compleet gerestaureerde sluiswachterswoning staat met een prachtig restaurant.”
Culinair avontuur
Toen bleek dat er zoveel enthousiasme was kregen ze alleen maar meer drive, vertelt Dolly. ‘’Natuurlijk is en blijft het een avontuur in deze tijden. Maar we weten eigenlijk ook wel weer zeker dat dit gaat lopen. Het wordt namelijk geen gewoon restaurant. Verre van dat. Gasten gaan bij ons een culinair avontuur aan. Een avontuur dat het nodige kost, maar ook zeker onvergetelijk is. Kijk, een sateetje en een goeie biefstuk, daarvoor kan je in Nijkerk en op veel andere plekken prima terecht. Maar in dit segment gaan we echt iets unieks neerzetten. Zo uniek dat liefhebbers niet alleen uit Nijkerk, maar ook van ver daarbuiten naar Nijkerk zullen komen en met een goed gevoel weer naar huis zullen gaan. Dat is het idee dat we voor ogen hebben.’’
Marcel Smit en zijn partner Jasmijn Smit-van Ramshorst krijgen de culinaire leiding over Het Sluishuis. Een stel waar Dolly en Marie-Louise alle vertrouwen in hebben. Marcel heeft zijn sporen verdiend in het Roode Koper, waar Jasmijn sommelier en fromager is. “Super gedreven mensen die dit fantastisch gaan doen. Maar met name in de eerste periode zullen wij het gezicht van Het Sluishuis vormen. Marcel en Jasmijn zijn jonge professionals die van ons ook nog veel kunnen leren. Je kunt de beste kok van de wereld zijn, een restaurant runnen is een vak op zich.’’
Kers op de taart
Als later dit jaar de deuren openzwaaien van Het Sluishuis, staan daar twee super trotse mensen. Dolly: “Kijk, we gaan niet alleen een prachtig restaurant openen. Wat nog leuker is, is dat we deze streek een pand teruggeven dat hier al zo lang gestaan heeft. Kan je je voorstellen dat hier rond 1700 al schippers aanmeerden die van over zee koeien aanvoerden naar Nijkerk? Dat ze in dit huis dan een biertje dronken in de gelagkamer? Naast alle andere prachtige initiatieven die in dit gebied zijn ontstaan in de afgelopen jaren, denken we dat dit echt de kers is op de spreekwoordelijke taart.’’
Geplaatst op: 20-10-2020
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!