‘Vooral vraag naar kleine kantoren en winkels, krapte in bedrijfsruimtes’

Hoe ontwikkelt de markt voor commercieel vastgoed zich in Nijkerk? En welke panden en bedrijventerreinen zijn in trek? Bedrijfsmakelaar Peter Lodders van Domicilie steekt voor Business in Nijkerk de thermometer in de vastgoedmarkt.

Retail
“De retailsector is door de coronacrisis flink geraakt. Je hebt winnaars en verliezers. Modezaken en horecabedrijven hebben het bijvoorbeeld zwaar, terwijl woonwinkels juist prima zaken doen nu we meer thuiswerken. Al met al levert dat in de Nijkerkse winkelstraat nog geen grote verschuivingen op. De leegstand is al jaren een aandachtspunt, maar in vergelijking met andere middelgrote winkelgebieden kan het ook veel slechter. Achter de schermen zien we bovendien de nodige reuring. Er vinden volop bezichtigingen plaats. Het gaat dan vooral om startende retailers of winkeliers uit andere plaatsen die een extra vestiging willen openen. Ze kijken daarbij vooral naar winkels met een compact  vloeroppervlak. Ook beleggers kijken rond in de winkelstraat, waarbij vooral panden met daarboven woningen in trek zijn.”

Kantoren
“Op de kantorenmarkt is de houding afwachtend. Dat is op zich wel logisch, want het is nu lastig te voorspellen hoe de ruimtebehoefte in de toekomst is. We zijn nu gewend aan werken vanuit huis, waardoor de verwachting is dat we blijvend minder vaak naar kantoor gaan. Aan de andere kant is er op kantoor meer ruimte nodig om afstand van elkaar te kunnen houden. De vraag die er nu is richt zich vooral op kleinere kantoren of kantoorruimtes, met een vloeroppervlakte van bijvoorbeeld 100 of 200 vierkante meter. Je ziet dat tijdens bezichtigingen nu anders wordt gekeken naar kantoren. Het is nu bijvoorbeeld ineens belangrijk dat je in een kantoor meerdere ruimtes hebt, zodat je bijvoorbeeld ongestoord videoconferences kunt houden. De vraag komt vooral van ondernemers die nu bijvoorbeeld nog vanuit huis werken, maar groeien. Ook zie je dat bedrijven vanuit Utrecht en Amersfoort steeds vaker in Nijkerk rondkijken. De huurprijzen zijn hier toch een stukje vriendelijker, terwijl de bereikbaarheid via de A28 net zo goed is.”

Bedrijfspanden
“De vraag naar bedrijfspanden is onverminderd hoog. Het gaat daarbij vooral om middelgrote bedrijfshallen, met een vloeroppervlakte tussen de 400 en 1.000 vierkante meter. Die zijn echter schaars, zeker de courante hallen. Je moet als ondernemer echt goed voorbereid zijn en snel schakelen als er zo’n bedrijfshal op de markt komt. De vraag komt niet alleen van groeiende bedrijven uit de gemeente Nijkerk. We zien ook dat ondernemers uit omliggende plaatsen met beperkte uitbreidingsmogelijkheden, zoals Putten, zich hier oriënteren. Wie daar de financiële mogelijkheden voor heeft, koopt op dit moment. Door de lage rentes is dat interessanter dan huren. Ook beleggers kijken om die reden rond. Zij zoeken naar manieren om hun geld te laten renderen. Een bedrijfshal is dan een interessante investering. Die transacties vinden vaak onder de radar plaats.”

Domicilie Bedrijfshuisvesting – met vestigingen in Nijkerk en Ede – bemiddelt bij verkoop, aankoop, huur of verhuur van commercieel vastgoed. Dat doet Domicilie met een team van ervaren NVM-bedrijfsmakelaars  en -taxateurs die de vastgoedbewegingen in de regio Foodvalley, Amersfoort en Noord-West Veluwe op de voet volgen. De bedrijfsmakelaars verdiepen zich daarbij in de business en wensen van lokale ondernemers, vastgoedeigenaren en beleggers om optimaal te kunnen adviseren.

www.domiciliebedrijfshuisvesting.nl

Geplaatst op: 20-10-2020

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.