Jeroen Huisman: ‘Nijkerk is een ruwe diamant’

“Ik lever graag een bijdrage aan het ontwikkelen van de economische vitaliteit in Nijkerk.’’ Aan het woord is de Nijkerkse ondernemer Jeroen Huisman. Hij is actief in de Dialoog ‘Samen aan Zet’, is penningmeester van de bibliotheek en omschrijft de stad als een ‘ruwe diamant, met veel potentie’.

Aan de keukentafel gaat Jeroen Huisman er goed voor zitten. Ontspannen, ietwat achterover geleund in de fauteuil. Hij lijkt op zijn gemak en is duidelijk niet verlegen om in gesprek te gaan. Als overnamespecialist doet hij bijna niet anders. “Ik zeg altijd: een goede overname-adviseur heeft voor vijftig procent psychologie, dertig procent bedrijfskunde en twintig procent financiering in zijn vakkenpakket’’, steekt hij van wal.

Hoewel Jeroen alweer een aantal jaar werkt als partner bij het Centrum voor Bedrijfsopvolging (CvB), gevestigd in Zwolle en Maartensdijk, speelde het grootste gedeelte van zijn carrière zich af in de bancaire sector.

Op je 50ste besloot je het roer om te gooien. Waarom?
Ik was directeur bij Rabobank Woudenberg-Lunteren. Toen er een fusie kwam met Barneveld-Voorthuizen besloot ik dat het een mooi bezinningsmoment was om te kijken of ik verder wilde gaan binnen de bank, of iets anders ging doen. Ik kwam op een kruispunt. Ik heb een aantal maanden de tijd genomen om gesprekken te voeren. Wat past wel bij me en wat niet? Een klant vroeg me waar ik nou echt goed in was. Die vraag was de aanleiding om de legpuzzel nog een keer te maken: kennis, competenties, vaardigheden, de doelgroep. Ik wist dat ik graag met ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) wilde werken. Daar voel ik me plezierig tussen. En zo kwam ik bij het CvB.

Wat houdt jouw werk als overnamespecialist in?
Ik begeleid ondernemers bij de koop of verkoop van een onderneming en families bij de overdracht van hun onderneming naar de volgende generatie. Vertrouwen speelt een grote rol in dit vak. De ondernemer moet vertrouwen dat ik het proces goed begeleid en de belangen dien. Ondernemers gaan vaak een andere levensfase in, zoals het pensioen. Ze laten werknemers achter, maar ook als ze een nieuw bedrijf kopen speelt er veel mee. Hoe ziet de bedrijfscultuur eruit en hoe pas je je daarin aan? Meestal is het een ‘once in a lifetime’-project voor ondernemers. Een overname heeft veel impact; iemand neemt afscheid van wat hij of zij heeft opgebouwd. Het voelt soms als het loslaten van je kind. Mijn werk als adviseur is daarom meer dan een fulltime job. Je bevindt je in de intieme setting van een ondernemer, en vaak ook zijn familie. Dan is een 9-tot-5-mentaliteit niet handig.

Je noemt met regelmaat het woord ‘vertrouwen’. Is dat belangrijk voor je?
Grappig dat jou dat opvalt. Ik vind het ongelooflijk belangrijk om met mensen samen te werken die ik kan vertrouwen. Maar ik vind het ook belangrijk dat mensen mij vertrouwen. Dat is voor mij een kernwaarde. Ik heb een hekel aan mensen die achterbaks zijn en spelletjes spelen. Ik heb vaak te maken gehad met mensen die toch iets anders deden of zeiden dan ze bedoelden. Wees maar gewoon eerlijk tegen mij, daar houd ik van.

Waar ligt voor jou de uitdaging in je werk?
De uitdaging is om met de ondernemer te kijken hoe je meer waarde kunt creëren. Een overname of verkoop kan jaren duren. In die jaren breng je de onderneming in kaart, en bekijk je samen met de ondernemer hoe het bedrijf meer waard kan worden voordat het verkocht wordt. Je wilt dat het bedrijf tijdens de overdracht zo uniek mogelijk is, zodat de nieuwe eigenaar ook op een goede manier het stokje over kan nemen.

Is het ondernemen je met de paplepel ingegoten?
Nee, niet echt. Ik groeide op in Velp. Mijn vader was directeur aandeelhouder van een steenfabriek. Mijn eigen eerste ondernemingsstappen maakte ik toen ik negentien was. Ik hielp mijn moeder met het opzetten van haar bedrijf in telefonische acquisitie. Na mijn studie heb ik voornamelijk in het bankwezen gewerkt. Het is niet zo dat ik het ondernemen als kind al leerde, maar ik denk dat ik er wel gevoel voor heb.

Je bent zelf ook vader. Hoe vind je de balans tussen werk en privé?
Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen. Als ik terugkijk denk ik dat er een goede verhouding was tussen werk en privé. Ik heb altijd bewust gezegd: ik wil een goede, betrokken vader zijn. Als je het geluk hebt dat je kinderen krijgt, heb je een belangrijke verantwoordelijkheid. Je moet er zijn om stabiliteit en kaders te bieden. Dat heeft wel eens geschuurd met mijn drukke baan. Kinderen hebben twee dingen nodig van hun ouders: onvoorwaardelijke liefde en onvoorwaardelijk vertrouwen. Een kind moet kunnen bouwen op zijn ouders.

Sinds acht jaar woon je in Nijkerk. Voel je een connectie met deze plaats?
Ja, ik ben een betrokken inwoner én een betrokken ondernemer in de gemeente. Ik ben actief in de Dialoog ‘Samen aan Zet’, waarmee we in de Nijkerkse samenleving kennis, ervaring en creativiteit willen benutten om samen na te denken over de komende jaren. Ik lever graag een bijdrage aan het verder ontwikkelen van de economische vitaliteit. Het is mooi als Nijkerk zich blijft profileren als een stad waarin het ondernemersklimaat gewoon goed is. Deze stad is als een ruwe diamant; met veel potentie om aantrekkelijk te zijn voor toerisme. Denk aan de ontwikkeling van de havenkom, mooie nieuwe winkels en een bedrijventerrein waarin goed geïnvesteerd wordt. Ook ben ik penningmeester van de bibliotheek in Nijkerk en ben ik lid van diverse netwerken.

Waarom is jouw betrokkenheid bij de bibliotheek zo belangrijk voor je?
Omdat het een ‘huis’ is waar heel veel mensen bezig kunnen zijn met hun ontplooiing, een ruimte die ze elders niet hebben. De bibliotheek biedt verbinding en mogelijkheden voor jong en oud, arm en rijk. Het is belangrijk dat de gemeente blijft investeren in die faciliteiten.

Waar ben je trots op?
Ik weet dat ik als bankier mooie dingen heb gedaan. Ik ben trots op wat ik bereikt heb, maar merk ook dat ik als overname-adviseur een hele nieuwe richting ben ingeslagen. Daar ben ik misschien wel het meest trots op: dat ik een ander vakgebied heb gevonden, waar ik ongelooflijk veel plezier aan beleef, waar ik succesvol in ben en tegelijk nog hoop te leren. Dat ik van waarde kan zijn voor ondernemers en hun families. Als mens wil ik ertoe doen: voor mijzelf, maar toch wel nadrukkelijk voor anderen. Ik wil mijn omgeving positief beïnvloeden. Dat geldt zeker voor mijn werk, maar ook privé.

Geplaatst op: 22-06-2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.