Gert en Coen van den Broek hebben grote plannen met het Strandhuys

NIJKERK – Met hun recreatieimperium veroveren vader Gert en zoon Coen van den Broek in rap tempo de Veluwe. Nu is Nijkerk aan de beurt. Wie zijn de mannen achter Strand Nijkerk aan Zee en Strandhuys Nijkerk? En wat drijft hen?

26 jaar is hij pas. Maar onderschat Coen van den Broek niet. Van zijn kleine teen tot zijn kruin is het één brok ondernemerschap. Altijd vol plannen, bezig om nieuwe dingen te realiseren.
De ondernemer uit Ermelo groeide letterlijk op in de recreatiebranche. Zijn eerste stapjes zette hij op de camping van zijn opa die in de jaren vijftig zijn boerenschuur tot recreatieverblijf verbouwde, ver voor kamperen bij de boer trendy werd. De twee Van den Broeks bleken ondanks het verschil in leeftijd geestverwanten en vormden al snel een onafscheidelijk duo. Op zijn zesde verjaardag wist de jonge Coen het zeker: ik ga later ook een camping runnen. En als een Van den Broek eenmaal iets in zijn hoofd heeft? Maar toen zijn opa in 2006 overleed, was Coen pas 16. Net gestopt met school, maar nog een beetje te jong om ineens een bedrijf te leiden dat jaarlijks zo’n 200.000 gasten ontvangt. Dus vroeg opa op zijn ziekbed aan zoon Gert, die zelf een horecagroothandel had, of hij op de ‘winkel wilde letten’.

Het werd iets meer dan dat. Want tja, ook Gert is een ondernemer pur sang. Kocht tussen neus en lippen door Strandparc Nulde en later ook De Paalberg in Ermelo, één van de grootste campings van de Veluwe. “Het was kleinduimpje tegen de reus”, lacht Gert. “De aankoop van dit park heeft de nodige deuren geopend. Je doet ineens serieus mee.”

Vergane glorie
Het is een patroon dat je steeds terugziet als je goed naar de VDB recreatie groep kijkt. Het bedrijf koopt recreatiebedrijven op die hun beste jaren achter zich hebben liggen. Om ze vervolgens weer succesvol te maken. “Klopt”, bevestigt Gert. “Dat doen we allereerst omdat we het een uitdaging vinden. Als het lukt, heb je eer van je werk. Niets mooiers dan dat je gasten weer ziet terugkeren. Ze merken snel dat het hart van zo’n locatie weer klopt. Daar komt bij dat de mooiste plekken op de Veluwe al vergeven zijn. Daar kom je alleen op deze manier tussen.”
Ondertussen klom Coen steeds een stukje verder op de ladder binnen het bedrijf. Hij doet verkoop en inkoop van chalets en stacaravans en is nauw betrokken bij de uitbreidingen van de diverse parken. Bedoeling is dat hij de komende jaren de leiding binnen de VDB recreatie groep overneemt. Een Veluws imperium met inmiddels vier vakantieparken, drie restaurants, een strand en een klimbos. Oh ja, ze organiseren ook outdoor activiteiten en busreizen. En ze bouwen, verhandelen en verhuren chalets. In het hoogseizoen lopen er zo’n honderd medewerkers rond bij de verschillende bedrijven.

Strandhuys 3

Locatie met potentie
De ondernemers mikken op recreanten in het middensegment en dan specifiek de doelgroep ‘lime groen’ zoals dat in recreatiejargon heet. Gezellige mensen die recreëren om even weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen. Die doen waar ze zin in hebben en graag wat ondernemen en sportief bezig zijn, maar niet per se op zoek gaan naar unieke, exclusieve ervaringen. En liever een biertje drinken dan champagne.
Hoe je hen tevreden stelt? Alles draait om locatie, beleving en gastvrijheid, doceren de twee ondernemers. En daar doen ze geen concessies aan. “Op veel recreatieparken zie je bijvoorbeeld permanente bewoning. Dat is makkelijk en snel geld verdienen, maar dat staan we bewust niet toe. Het is namelijk funest voor de vrijetijdsbeleving van je gasten”, zeggen Coen en Gert. “Nu we een grote speler zijn geworden, komen er ook regelmatig locaties bij ons of we openstaan voor overnames. Dat doen we alleen als het een toplocatie is en aansluit bij onze andere bedrijven, waardoor we kruisbestuiving krijgen. Je zult ons niet morgen een autozaak zien kopen.”
Waar ze wél op in gingen, was een nieuw avontuur in Nijkerk.
Strandhuys Nijkerk werd enkele jaren geleden al overgenomen, sinds dit jaar kwam daar Strand Nijkerk aan Zee bij. “Dit is een unieke locatie. Het is het eerste stukje Veluwe dat je tegenkomt vanuit de Randstad. De potentie is enorm, met Vathorst om de hoek. Er moet veel gebeuren, maar dat zijn we gewend”, zegt Gert. Op het twaalf hectare grote strand moet een beachclub komen. Verder willen de ondernemers er graag camperplaatsen realiseren, zodat je van april tot en met oktober aan het water kunt overnachten. Er moet een terras komen met uitzicht op de jachthaven. En een serre aan de zijkant zodat je ook beschut buiten kunt zitten.

Strandhuys-2

Levensstijl
En dat is nog maar één van de plannen die uit Coens aktekoffertje komt. Hij wil ook een nieuw, natuurrijk recreatiepark met houten lodges aanleggen in Flevoland en Strandparc Nulde met vijf hectare uitbreiden. “Tja, ik kan niet stilzitten”, verklaart de jonge ondernemer. “Dat zit denk ik in mijn bloed. Ik wil altijd nieuwe dingen doen, hou ervan om gas te geven. Dit is het mooiste leven dat er is. Het is ook geen werk, maar een levensstijl. Je bent 7 dagen per week bezig. Elke dag, elke avond en ook in het weekend. De machine gaat steeds harder draaien. Hoe meer spanning en sensatie, hoe beter.”
Coen is een echte doener, typeert vader Gert zijn zoon. “Je moet hem niet de hele dag tussen vier muren opsluiten, dan wordt hij ongelukkig. Hij is in zijn element als hij een plan kan aanpakken en krijgt het dan ook voor elkaar. Hij zet de lijntjes uit, gaat de samenwerking aan met de juiste mensen maar regelt net zo makkelijk zelf even een container of toiletunit.”

Hoe ze de toekomst voor zich zien? Gert hoopt de komende jaren steeds meer een rol achter de schermen in te nemen. Het is tijd voor Coen om te schitteren en het roer binnen de VDB recreatie groep definitief over te nemen. En krijgt hij zelf wat meer tijd om dingen te doen die hij leuk vindt. “Ik was pas in Amsterdam. Daar lopen erg veel buitenlandse toeristen rond, waardoor het er eigenlijk veel te druk is. Die buitenlandse toeristen zou ik graag meenemen de stad uit. Lekker een dagje naar de Veluwe om hier te kanoën of te kajakken of voor mijn part naar het Kröller-Müller Museum. Na afloop pannenkoeken eten bij ons pannenkoekenrestaurant. Typisch Hollands, maar wel net even anders dan wat ze nu meemaken. Je zou ze zelfs met een boot hier naar toe kunnen varen. Ze kunnen zo aanleggen bij Nijkerk aan Zee!”

Coen moet lachen als hij het proefballonnetje van zijn vader hoort. Eerst maar eens dat aktekoffertje vol plannen leegwerken. “Ik wil gewoon dat er overal een krul door kan en dat we daarbij onze huidige kwaliteit waarborgen. Voorlopig kunnen we binnen onze huidige locaties nog volop groeien, te beginnen hier in Nijkerk.”

vdbrecreatie.nl

Geplaatst op: 23-12-2016

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.