Ben jij een ondernemer pur sang?

Je hebt in Nederland allerlei soorten opleidingen. Maar kun je ook leren om ondernemer te worden? Terwijl Nederland toch aardig wat ondernemers telt. Ik dacht eraan toen ik pas bij één van m’n klanten was. Iemand die goed is in zijn vak, een technisch specialisme. Begon een eigen bedrijf, hengelde opdrachtgevers binnen en zag zijn personeelsbestand groeien. Wat wil je als zijn verantwoordelijke accountant nog meer, zou je misschien zeggen?

Maar steeds vaker liep hij ergens tegenaan. Want als ondernemer heb je veel meer op je bord. De omgang met klanten. De druk om een team te laten samenwerken. De spanning van het inspelen op een veranderende wereld. Of het stemmetje dat zegt dat je stilstaat in je eigen ontwikkeling. Niet iedereen pakt die uitdagingen van nature moeiteloos op.

Functioneringsgesprek met jezelf
Inmiddels zijn we twee scans verder; één DISC persoonlijkheidsscan en één specifiek voor zijn bedrijf. De persoonlijkheidsscan geeft inzicht in je eigen gedrags- en communicatievoorkeuren en die van je medewerkers. Hoe communiceer je normaal gesproken en hoe onder druk? Hoe kom je over? Kun je mensen motiveren? De scan geeft je inzicht in je talenten en groeigebieden. Zie het als een ‘functioneringsgesprek met jezelf’. Spannend? Dat valt wel mee, er zijn geen goede of foute profielen.

Helpt het?
De resultaten helpen je in de omgang met anderen: medewerkers, klanten, partners. Of familieleden met wie je niet makkelijk gevoelige zaken bespreekt. Je snapt eerder wat voor mensen van belang is. Je durft dingen te benoemen. Je bent conflicten vóór. En je kunt je team versterken, doordat mensen beter gaan samenwerken en doordat je de juiste mensen bij elkaar in een team zet. Om die reden laten veel ondernemers ook andere personeelsleden of MT-leden ‘scannen’. Zo benut je de talenten van je medewerkers maximaal.

In een jaar tijd is er voor die eerder genoemde ondernemer veel veranderd. Hij is meer gaan delegeren, gaat vaker met het team om tafel en kan hen beter motiveren en begrijpen. Ik ben blij dat er dit soort hulpmiddelen bestaan. Want ondernemer worden is misschien wel de meest veeleisende ‘opleiding’ van allemaal!

Remco Nonkes is directeur van Alfa Nijkerk. U kunt hem bereiken via 088 – 253 3200

www.alfa.nl/nijkerk

Geplaatst op: 20-06-2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.