

Zzp’ers onder de loep

Het inzetten van zzp’ers is jarenlang een flexibele en vaak aantrekkelijke oplossing geweest, maar de verscherpte focus op schijnzelfstandigheid maakt die keuze nu risicovoller dan ooit. Een verkeerde inschatting van de arbeidsrelatie kan leiden tot vorderingen, correcties en naheffingen. Met het einde van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 staan opdrachtgevers voor een belangrijke uitdaging!
De huidige wet- en regelgeving biedt enig houvast, maar roept ook nieuwe vragen op. Hoe beoordeelt een opdrachtgever bijvoorbeeld of een zelfstandige echt ondernemer is? De balans tussen ondernemerschap, organisatorische inbedding en aansturing blijft complex. Absolute zekerheid vooraf ontbreekt. Voor opdrachtgevers die willen anticiperen, betekent dit investeren in advies, herziening van werkprocessen en soms de keuze om zzp’ers te vervangen door werknemers, met hogere kosten tot gevolg.
Daarnaast brengt de afschaffing van het moratorium het risico op naheffingen dichtbij. Zelfs met goede bedoelingen kan een opdrachtgever in de knel komen als de Belastingdienst een andere visie heeft op de aard van een samenwerking. Dit creëert spanning, zeker voor sectoren waar het vinden van personeel al moeilijk is. Toch is het duidelijk dat de overheid de druk op schijnzelfstandigheid opvoert en handhaving geen vrijblijvend karakter meer heeft.
Wat resteert is een keuze: blijven samenwerken met zzp’ers en de onzekerheden die dat met zich meebrengt, of een verschuiving naar het aanbieden van arbeidsovereenkomsten overwegen. Veel opdrachtgevers zullen deze afweging maken met een scherp oog op risico’s en kosten, waarbij niet alleen fiscale consequenties, maar ook arbeidsrechtelijke gevolgen moeten worden meegewogen.
Voor opdrachtgevers voelt de opheffing van het moratorium als een kritieke test. Wie de regels niet begrijpt of zich onvoldoende voorbereidt, loopt risico’s. Tegelijkertijd is het een kans om de organisatie opnieuw in te richten en duidelijkheid te scheppen in de samenwerking met arbeidskrachten.
Om u te helpen hebben wij een tool ontwikkeld die mogelijke schijnzelfstandigheid snel in kaart brengt. Weten hoe dit werkt? Neem dan contact met ons op.
Bert van Dijk (Manager Payroll)
E bvdijk@schuiteman.com
T 085-080 70 64
www.schuiteman.com
Geplaatst op: 26-02-2025
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!