Welke impact heeft AI op jouw business?

Een marketingassistent die geen pauze hoeft, een graafmachine die lekker zijn eigen gang gaat op de bouw. Een virtuele boekhouder die jou al het papierwerk uit handen neemt… AI is dé gamechanger van 2025. Maar waar en hoe begin ik ermee, is een vraag die bij menig ondernemer door het hoofd spookt. Business in Nijkerk deed een belrondje.

Lotte Bouw, eigenaar van Lots Of Content
“Als contentmarketeer help ik ambitieuze start-ups met het opzetten, beheren en managen van hun social media. Met content die niet alleen relevant is, maar ook de doelgroep aanspreekt. Ik heb Creative Business gestudeerd aan de HvA, een opleiding in marketing en communicatie. Inmiddels bestaat Lots Of Content alweer drie jaar, waarvan het laatste jaar dit echt mijn fulltime baan is geworden. Toen ik mijn eigen bedrijf startte, was AI nog in de beginfase. Een oud-collega, Mark Westra, introduceerde me bij AI, nog voordat het echt ‘booming’ werd op social media en in de kranten. In eerste instantie was ik behoorlijk sceptisch. Maar toen ik eenmaal begon te experimenteren en zag wat er allemaal mogelijk was, werd ik steeds enthousiaster.

Na drie jaar ervaring merk ik vooral hoeveel tijd AI me oplevert. Voor het schrijven van posts en artikelen interview ik regelmatig mensen uit verschillende branches. Vroeger moest je tijdens zo’n gesprek razendsnel meeschrijven om alle informatie vast te leggen. Nu neem ik het gesprek op en laat ik het door een AI-tool transcriberen. Vooral bij complexe zakelijke onderwerpen is dit ideaal – ik krijg alle informatie netjes uitgewerkt. Daarna begint mijn echte creatieve werk: het omzetten naar pakkende content.

AI is voor mij een waardevolle sparringpartner geworden. Vraag om tien content-ideeën voor februari voor een klant, en binnen seconden heb je inspiratie waar je echt wat mee kunt. Je pikt de beste ideeën eruit en gaat er daarna zelf creatief mee aan de slag. Ook voor foto- en videocontent biedt AI steeds meer mogelijkheden. Design-tools zoals Canva integreren steeds meer AI-functionaliteiten. Met de juiste opdrachten kun je snel professionele designs ontwikkelen die, na een paar persoonlijke aanpassingen, volledig geoptimaliseerd en gebruiksklaar zijn. Ook de automatische ondertiteling voor TikTok- en Instagram-video’s is een enorme tijdsbesparing, waardoor je de focus kunt verleggen naar andere belangrijke aspecten van contentcreatie.

Ik denk dat er ook enkele keerzijden zitten aan het gebruik van AI. Zo zie ik steeds vaker dat mensen zich als contentmarketeer presenteren, terwijl ze weinig schrijfervaring hebben en sterk leunen op AI om hun werk te doen. Dat is natuurlijk zonde, omdat het ten koste kan gaan van de kwaliteit en authenticiteit van de content. Ook de opkomst van AI-gegenereerde beelden vind ik nog wel een punt van aandacht. Het wordt soms moeilijk om te onderscheiden of een afbeelding echt is of door AI is gemaakt. Als dit de norm wordt, weet je straks niet meer wat betrouwbaar is. Dat vind ik wel een spannende ontwikkeling voor de toekomst.

Mijn advies voor MKB-bedrijven: benader AI met een open mind! Het is inmiddels niet meer weg te denken, dus waarom zou je niet ontdekken wat het voor jou kan betekenen? Experimenteer met verschillende tools en kijk wat het beste bij je past. Maar vergeet niet: AI is een hulpmiddel, geen vervanging. Die persoonlijke en creatieve touch blijft altijd essentieel, of je nu wel of geen AI gebruikt. Hoe meer je ermee speelt, hoe eenvoudiger het wordt om het écht effectief in te zetten!”

Antoine Bouwers, FIER architecten
“AI is een perfect hulpmiddel op ons bureau, maar er een eindproduct door op te laten leveren, dat zie ik nog niet zo snel gebeuren. Een bot kan enorm veel informatie verzamelen en structureren, maar ik merk dat het aan mij als architect is om niet alleen te filteren, maar ook te bepalen welke informatie echt relevant is. Dat gaat niet alleen over feiten, maar ook over de emoties en wensen van de klant—wat raakt hen, wat vinden ze belangrijk? Die menselijke nuance kan door geen algoritme volledig worden vervangen.

Ook voor beeldgeneratie is AI een slimme assistent. Bijvoorbeeld als je een goed beeld hebt van een woning, maar je mist een boom of een haagje, dan vraag je aan Photoshop om er een passend haagje bij te maken. Zelf experimenteer ik volop met Midjourney, maar ook met Vizcom, een tool waarmee je vanuit een schetstekening een complete impressie kunt laten maken. Best indrukwekkend. Tegelijkertijd merk ik ook dat AI nooit exact doet wat je in je hoofd hebt. Daaraan merk ik dat het altijd aangestuurd moet worden door ons als creatieve architecten. Verder vind ik ChatGPT een goede tekstschrijver. Ik laat hem complete documenten, bijvoorbeeld een Plan van Eisen doorlezen en conclusies trekken. Dat scheelt ontzettend veel research. En omdat ik niet zo’n schrijver ben, krijg ik inmiddels ook aardig wat hulp bij het opstellen van met name wat langere e-mails en projectbeschrijvingen.”

Henry Hamstra, voorzitter van de Nijkerkse Ondernemers Vereniging
“Het bestuur van een ondernemersvereniging vergt best wel wat uurtjes organisatie. Neem bijvoorbeeld het maken van een nieuwsbrief. Zelf schrijf ik wat korte teksten en wat zaken die er zeker in moeten en AI doet de rest. Hetzelfde met de content die ik krijg aangereikt via de mail. Je zet alles op een rijtje en laat ChatGPT de rest van het werk doen. Maar ik laat hem ook ideeën bedenken voor onze evenementen, zoals bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht. Ik zie ChatGPT vooral als een goede sparringpartner.

Hoe ondernemers in het centrum ermee omgaan? Ik denk dat dat heel verschillend is. Er zullen bedrijven zijn die er niks mee doen en anderen die veel verder zijn. Ik weet dat er tools bestaan die camerabeelden van je winkel kunnen analyseren of jouw producten op de slimste manier staan opgesteld. Daar zijn natuurlijk modellen voor, om zo de opstelling te kiezen die de meeste omzet oplevert. Dat lijkt me een heel bruikbare tool voor een ondernemer. Maar goed…ik zie ook niet alles. Het zou maar zo kunnen dat Van den Brandhof Mannenmode binnenkort paspiegels heeft die ook meteen alle andere kleurencombinaties laten zien op het moment dat je een pak aan het passen bent.”

Hans van den Brandhof, eigenaar Van den Brandhof Mannenmode
“Nee, die paskamer hebben we nog niet. Overigens is dat hier wel eens besproken, maar voor ons type winkels zijn ze niet geschikt. Je hebt het over grote investeringen, terwijl mannen over het algemeen veel minder online actief zijn om kleding uit te zoeken. Vrouwen veel meer. Onze kracht zit in de medewerkers in de winkel, die precies aanvoelen welke kleding ze het beste kunnen aanreiken. Want mannen willen eigenlijk ook zo min mogelijk passen. Maar ChatGPT gebruik ik graag. Een leuk voorbeeld: We zijn nu weer helemaal op volle sterkte, maar toen we een tijdje geleden op zoek waren naar een nieuwe verkoopmedewerker vroeg ik ChatGPT om een idee voor een ludieke wervingstekst. Die was zo leuk dat ik hem meteen op een groot bord heb laten printen. ‘Word jij onze mode-maestro? Met passie voor mode die zelfs je kledingkast jaloers maakt’. Dat soort zinnen waar je echt blij van wordt. Leuke content waar je eigen reclamebureau niet eens zo snel op zou komen. Heel leuk dus. Maar ook de nieuwsbrief die ik laatst heb gemaakt voor ons PME-weekend was precies goed. Hij schrijft hem helemaal voor je uit en je hoeft alleen nog maar een paar aanpassingen te doen.

Toen we onlangs een uitverkoop hadden heb ik aan de afbeeldingentool Canva gevraagd om de nieuwsbrief te illustreren. Die kwam met een illustratie van een persoon die door midden gescheurd was. Dit vanwege het kortingspercentage. Die zaterdag was het superdruk in de winkel. Nu weet je niet of dat helemaal door dat plaatje komt, maar misschien slaan mensen er wel op aan als ze iets nieuws en opmerkelijks voorbij zien komen.

Ik geloof wel dat AI echt een vlucht gaat nemen. Hoe dat zich precies vertaalt naar de winkel, dat moeten we nog beleven. We hebben altijd voorop gelopen als het om digitalisering gaat. Maar dat is geen AI. Van een bepaald soort jack zie ik met één druk op de knop alle maten die ik nog in huis heb, de omloopsnelheid, de rentabiliteit, de marge. Als er van een bepaalde broek te veel in de uitverkoop komt, krijg ik ook een seintje dat ik moet overwegen om volgend jaar minder in te kopen van een bepaald merk. Dat is allemaal technologie die heel belangrijk is voor mij als ondernemer. Maar dat is geen kunstmatige intelligentie. De kracht van een modewinkel is onze persoonlijke service en de charme van onze medewerkers. Die zijn wat mij betreft onvervangbaar.”

Erik van de Water, Fygi, hr en recruitment
“Binnen Fygi hebben we een collega die zich fulltime met AI bezighoudt. In ons netwerk van recruiters geeft hij trainingen en updates op het gebied van AI. Dat zegt wel iets over hoe het onderwerp hier leeft. Kijk, in ons vak gaat het echt om snelheid. Een opdrachtgever heeft een vacature en wil die zo snel mogelijk ingevuld hebben. Dus hoe sneller wij ons werk kunnen doen, hoe beter voor de opdrachtgever. Informatie die we bij onze klanten ophalen over de vacature, wordt verwerkt door onze eigen AI. Die maakt teksten en voorstellen die al voor 80 procent goed zijn. Het kost ons dan nog maar weinig tijd om teksten perfect te maken op het moment dat die opzet er al ligt. Daarnaast hebben we tools om het internet af te zoeken naar belangrijke informatie op jobboards waar mensen die op zoek zijn naar werk hun informatie achterlaten. Vroeger moest je die sites allemaal stuk voor stuk bezoeken en bekijken om die info op te halen. Nu verschijnen kandidaten waar we mogelijk iets mee kunnen ‘s ochtends meteen op ons scherm en kunnen we gaan bellen. Het voorwerk is namelijk al gedaan. Ja, dat zijn dingen waar je als recruiter heel blij van wordt. Die snelheid komt namelijk alleen maar ten goede aan de snelheid waarmee je een geschikte kandidaat vindt. Vervolgens is het uiteraard mensenwerk om de echte match te maken. Maar dan wel vanuit een opgeschoonde lijst. 

Wat ook interessant is, is dat je AI 24/7 voor je aan het werk kunt zetten. Er zijn bedrijven die al met chatbots werken waarmee iemand die een baan zoekt ‘s avonds, op het moment dat hij op de bank zit te scrollen, al de eerste informatie mee kan uitwisselen. Als iemand op een baan reageert, is het natuurlijk wel net zo leuk als hij dezelfde avond al een bepaalde reactie krijgt. Dan kan een recruiter er de volgende dag meteen een vervolg aan geven.

AI werkt voor ons dus echt ondersteunend. Dat zeg ik met nadruk, omdat ik zie dat het echte opsporen van de juiste kandidaat mensenwerk is. Iemand in zijn of haar ogen kijken en een goed gesprek aangaan. Dat blijft het allerbelangrijkste van ons werk. Alleen dan weet je of iemand past bij de functie waarvoor een opdrachtgever een vacature heeft. Bovendien is er een hele grote groep latente zoekers. Dat zijn mensen die nergens te kennen geven dat ze op zoek zijn naar wat nieuws. Die latente zoekers matchen met een nieuwe werkgever is ook echt mensenwerk. Dat soort matches komen alleen tot stand dankzij het grote netwerk dat onze recruiters hebben.”

Henk Jansen, GFlex
“Met zo’n twintig collega’s verzorgen we het systeembeheer van onze klanten, veelal MKB-bedrijven. Ze hebben zelf geen ICT-afdeling en besteden dat dus aan ons uit. Security is daarbij een belangrijk aandachtspunt. De bedrijven die we als klant hebben, draaien op Microsoft waarbinnen de AI-tool Copilot is geïmplementeerd. De ontwikkelingen gaan zo snel dat ik me soms afvraag of onze klanten hier überhaupt mee om kunnen gaan. We gaan daarom ook sessies opzetten om onze klanten wegwijs te maken in wat er mogelijk is.

Het mag duidelijk zijn dat AI ons veel werk bespaart en nog gaat besparen in de toekomst. Er zijn best wel wat administratieve handelingen die door AI overgenomen kunnen worden. De tools die we aangereikt krijgen, zowel privé als zakelijk, zijn verbazingwekkend. Tegelijkertijd zie ik ook dat we als personen en bedrijven steeds verder gekoppeld zijn aan grote techbedrijven die deze tools op de markt brengen. De macht van deze bedrijven wordt steeds groter en we worden steeds afhankelijker. Dat geldt ook voor de koppeling met AI-modellen. Ik ben daar wel wat huiverig voor en ik vind dat we daar slimme keuzes in moeten maken.”

Bart Nieuwenweg , Draad internetprojecten
”Draad is een specialist in het bouwen van mooie en goed werkende websites en slimme webapplicaties. Je kunt je voorstellen dat AI voor ons superhandig is. Onze programmeurs gebruiken het bijvoorbeeld veel voor het controleren van de code waarin een website wordt geschreven. Voor dit doel is AI perfect. Op het moment dat we constateren dat er iets nog niet goed werkt in een website die we aan het ontwikkelen zijn, dan zit er dus ergens een foutje in de code. Dit soort foutjes handmatig opsporen lijkt zeker bij een grote website zoeken naar een speld in de hooiberg. Nu zet je je code in AI en je vraagt om de bug op te sporen en hij heeft hem in no-time te pakken. Wat dat betreft hebben we er met AI echt een super assistent bij. Bij de code die een programmeur gebruikt, hoort ook de nodige documentatie. Die hoeven we niet meer zelf te schrijven, maar wordt door AI automatisch gegenereerd. Bij dit alles willen we zelf altijd in control blijven. Je moet weten wat er gebeurt en hoe oplossingen worden toegepast. Dit om te voorkomen dat AI zijn eigen ding gaat doen.

Vooral als een organisatie nog geen eigen fotomateriaal heeft, kan AI uitkomst bieden. Voor sfeerbeelden of als vervanging van standaard stockfoto’s werkt het bijvoorbeeld al perfect. We zijn er wel voorzichtig mee – je moet nog steeds goed opletten of hij precies doet wat je in je hoofd hebt en of de afbeeldingen compleet zijn. Laatst hadden we een beeld met mensen die een paar vingers misten, dat gebeurt ook nog wel. Maar ik moet zeggen dat AI steeds beter wordt. Dus ja, je kan wel nagaan hoe dat over een jaartje is.

We gebruiken AI nu vooral om een eerste versie van teksten te maken, een soort voorzet. Maar ook daar zijn we wel voorzichtig mee. Als je een hele website volautomatisch met AI-teksten zou vullen, vooral als het om duizenden pagina’s gaat, dan loop je het risico dat Google dat afstraft. Voor een enkele pagina zoals een homepage is dat risico veel kleiner. De input die je AI geeft, is heel belangrijk.
Hoewel je natuurlijk op moet passen voor de gevaren, zijn we heel enthousiast. En dan komen binnenkort de agents er ook nog aan. Deze AI-agents kunnen straks als een echte gebruiker door een website navigeren, formulieren invullen en testen uitvoeren. Ze kunnen niet alleen controleren of alles werkt zoals het hoort, maar komen ook met concrete verbetervoorstellen. Ze zijn net gelanceerd in Amerika. Grote kans dat ze niet alleen sneller, maar ook veel completer kunnen testen dan een mens – want, probeer maar eens handmatig duizend pagina’s te controleren.

Los van alles staat voor mij buiten kijf dat ook bij websiteontwikkeling menselijk maatwerk het belangrijkste blijft. Je moet goed weten waar je AI wel en waar je het niet voor inzet. Een gesprek als dat we nu voeren is op dit moment nog niet haalbaar met een handig tooltje. Maar wie weet laat ik de volgende keer dat jij belt mijn chatbot wel opnemen. Haha.”

Geplaatst op: 26-02-2025

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.