

Nijkerkse metaalfamilie met een warm hart

NIJKERK – Het is dinsdagmorgen. Bij De Kruijff Machinebouw in Nijkerk wordt druk geknipt, geponst, gekant en gelast. Bijvoorbeeld aan skids: een soort frames waar je motoren, pompen, leidingen en andere componenten van een installatie op plaatst. Of kasten voor elektrastations. Want dat er 230 volt uit je stopcontact komt, is mede te danken aan Nijkerks metaalwerk.
In de werkplaats staat een keur aan moderne metaalbewerkingsmachines. Zoals een reusachtige kantbank met een maximale zetlengte van 4.300 millimeter en een perskracht van 320 ton, voor het allergrootste zet- en kantwerk.
Veel producten die De Kruijff Machinebouw maakt, vinden hun weg naar de voedingsindustrie, zo blijkt uit een rondje door de werkplaats. “Kijk, dit is een trilsysteem om aardappels te transporteren. En deze bezinktanks worden in heel Europa gebruikt om proceswater in foodfabrieken te zuiveren”, wijst eigenaar Charl de Kruijff. “Maar we maken ook veel bordessen voor industriële bakkers.”
Naast foodproducenten kloppen ook chemische en farmaceutische bedrijven aan bij De Kruijff Machinebouw in Nijkerk. Dat heeft alles te maken met de strenge hygiëne-eisen die gelden in deze sector. Machines, apparaten en constructies in deze bedrijven moeten spiegelglad zijn, zodat er geen vuil kan ophopen achter randjes of in oneffenheden.
Van engineering tot prototype
RVS is dan een slimme keuze. Het bewerken ervan is echter niet gemakkelijk. Het vraagt nog meer kennis en nauwkeurigheid. “Je kunt het zien als de koningsklasse van ons vak. Niet elk bedrijf kan dit. Wij hebben ons er juist in gespecialiseerd, al maken we ook wel eens producten van aluminium.” De Kruijff Machinebouw wordt regelmatig al vroeg in het proces bij opdrachten betrokken. Charl denkt dan mee met partijen die de besturingstechnologie voor een nieuwe productielijn maken. “Ze willen bijvoorbeeld een pak melk binnen een bepaald aantal seconden verwerken of pindakaas van A naar B pompen. Wij verzorgen dan de engineering van de machine en kunnen ook prototypes bouwen.”
Dat hij ooit zijn eigen bedrijf zou runnen? Dat wist Charl al vroeg. “Mijn vader werkte als docent in de techniek, zelf begon mijn carrière hier bij dit bedrijf, als technisch stagiair. Ik wist toen al dat ik ooit eigen baas wilde worden. Ik zat vol ideeën over hoe ik het zou doen en vond het altijd al leuk om anderen aan te sturen.”
Op eigen benenIn 2004 kreeg hij de kans om mede-eigenaar te worden van het bedrijf waar hij op dat moment werkte, vier jaar later nam hij ook de resterende aandelen over. “De inkt was nog niet droog of de kredietcrisis brak uit. De vraag stortte in, het was achteraf misschien wel de slechtst mogelijke periode om de boel over te nemen.”
Maar uit zijn tijd bij de marine weet Charl: tegenwind maakt je hard. Piepen en klagen helpt niet, je moet je schouders eronder zetten. “Ik verdiende in die periode zelf helemaal niks, maar kon gelukkig wel mijn jongens elke maand hun salaris uitbetalen. Het was een vormende tijd die me ook wel bewust heeft gemaakt: je krijgt niets cadeau als ondernemer, moet je risico’s spreiden en goed op de kleintjes letten.”
Inmiddels liggen die tijden echter ver achter ons en bloeit het Nijkerkse metaalbewerkingsbedrijf als nooit tevoren. Anno 2024 werkt de hele familie mee. Partner Corry verzorgt onder meer hr-zaken, de administratie en de facturatie. En ook dochters Quinty en Luna zijn regelmatig op De Flier te vinden.
En eigenlijk zijn ook de twaalf collega’s in het bedrijf een beetje werkfamilie, geeft Corry aan. Als ze ‘s ochtends binnenkomt, maakt ze eerst een rondje door de werkplaats. “Ik wil weten hoe het met de jongens gaat, waar ze mee bezig zijn. Ze horen allemaal bij de familie.”
Bijles voor jonge werknemersDat geldt ook voor de jongeren die een bijbaantje of stageperiode hebben bij De Kruijff Machinebouw. Op zaterdag helpen ze mee in de werkplaats, maar ze kunnen ook bij Charl terecht als ze moeite hebben met schoolvakken. “Dan nemen ze hun boeken mee, gaat Charl naast ze zitten en geeft hij ze bijles in vakken als wiskunde of natuurkunde.” Het zorgt ervoor dat ze regelmatig blijven hangen bij het Nijkerkse bedrijf. “Of ze nou stagelopen of in onze zaterdagploeg werken, eigenlijk wil iedereen hier graag blijven omdat ze zich thuis voelen. Soms zeggen ze zelfs: kan ik niet gewoon stoppen met mijn opleiding en direct hier aan de slag gaan. Voor ons mooi natuurlijk, maar ik vind het toch belangrijk dat ze eerst hun diploma halen”, zegt Charl.
Thuis in een nieuw pand
Een kleine vijf jaar geleden verhuisden Charl en Corry het bedrijf van Soest naar Nijkerk. “We wonen hier en zijn lokaal betrokken bij onder meer de Nijkerkse hockeyclub. Toen bleek dat we dit kavel op De Flier konden kopen, hoefden we niet lang na te denken. We zijn heel blij met deze plek en het pand. Veel mensen die hier voor het eerst binnenkomen zijn verbaasd. Die denken bij een metaalbedrijf aan een stoffige, donkere hal terwijl het hier licht, ruim en schoon is”, zegt Corry.
De verhuizing naar een nieuw pand gaf het Nijkerkse bedrijf ook zakelijk een boost. “Het maakt je toch zichtbaarder”, zegt Charl. “Opdrachtgevers zien deze plek en denken: dan kunnen ze dus ook grotere machines en constructies aan. Dat vinden we leuk, maar kleine projecten zijn hier net zo welkom.”
Hard werken, eerlijk zijn
Dat heeft ook te maken met de lessen die de Nijkerkse ondernemer leerde. “Grote projecten zijn mooi, maar als een opdrachtgever wegvalt of failliet gaat, neemt het ook een hap uit je bedrijf. Dat heb ik helaas meegemaakt. Daar staat tegenover dat een kleine opdracht ook iets groots kan worden. Ik vergeet nooit meer dat iemand jaren geleden binnenliep met een pijpje. Of ik dat kon lassen. Ik rekende er niets voor, want het was nauwelijks werk. Een tijdje later kwam hij terug en mocht ik een groot aantal doseersystemen voor oliebollenmachines maken.”
Hard werken, altijd gaan voor een perfect eindresultaat en eerlijk zijn; het zijn de pijlers waarop De Kruijff Machinebouw groeit. “Vooral dat laatste vind ik heel belangrijk. We missen hier weleens een order omdat een klant iets sneller wil hebben dan wij het kunnen maken. Een ander zou misschien zeggen: komt goed en dan later zeggen dat het toch niet lukt. Dan heb je de klus wel binnen. Maar je moet niet vergeten: onze naam staat hier op de gevel. En ik wil dat opdrachtgevers weten: op De Kruijff Machinebouw kan je rekenen.”
Geplaatst op: 18-12-2024
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!