Wie betaalt de dwangsom: jij of de verhuurder? (column)

Stel: je huurt een bedrijfsruimte, kantoor of winkel. Ineens krijg je een brief van de gemeente. Daarin staat dat je het pand gebruikt op een manier die niet is toegestaan. Of je daar wat aan wilt doen, anders krijg je een flinke dwangsom opgelegd.

Tja, dat gaat niet zo makkelijk. Je bedrijf loopt net lekker. Als je alles nu moet omgooien is dat een flinke financiële strop. Bovendien ben je je van geen kwaad bewust. Want je had de verhuurder toch ingelicht over jouw plannen? Die was enthousiast en had je veel succes gewenst.

Verhuurder stelt jou aansprakelijk
Omgekeerd zegt de verhuurder dat jij zélf had moeten uitzoeken wat wél en niet mocht op deze locatie. Die vindt dat jij het bestemmingsplan had moeten uitpluizen. Dan had je kunnen zien dat jouw plannen in strijd met de regels zijn. En dus ontstaat er een patstelling. Jij vindt dat de verhuurder die dwangsom moet betalen. De verhuurder schuift de rekening door naar jou.

Wat zegt de rechter hierover?
Waar het hier om draait is wat er zwaarder weegt: de mededelingsplicht van de verhuurder of de onderzoeksplicht van de huurder. Onlangs heeft het Gerechtshof in Den Haag daar een interessante uitspraak over gedaan. De rechter oordeelde in een soortgelijke situatie dat de verhuurder kritischer had moeten kijken naar de ondernemingsplannen van de huurder. Daarom moest de verhuurder van de rechter de dwangsom betalen en niet de huurder.

Zo voorkom je huur- en verhuurmissers
Ik hoop natuurlijk dat je zelf nooit in zo’n situatie terechtkomt. Dat kun je voorkomen door bij je zoektocht naar een huurpand een deskundige bedrijfsmakelaar in te schakelen. Of door je als verhuurder te laten assisteren door iemand met verstand van bestemmingsplannen. Iemand die de huurder vindt die bij jouw pand past. Ik houd me uiteraard aanbevolen en behoed je graag voor huur- of verhuurmissers. Verder is het belangrijk dat je een goede huurovereenkomst opstelt, waarin staat wat wel en niet mag en wie er opdraait voor eventuele dwangsommen. Ook daarin denken we graag mee!
Ben van de Velde is vestigingsmanager Domicilie Nijkerk. Hij is gespecialiseerd in bedrijfshuisvesting.

www.domiciliebedrijfshuisvesting.nl

Geplaatst op: 08-05-2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.