Vliegen met drones, wat zijn de regels?

Steeds meer mensen gebruiken drones voor hun plezier. En ook bedrijven zien mogelijkheden. Maar met welke regels heb je als dronepiloot te maken?

Dat de drone meer is dan een hype is ondertussen wel duidelijk. Er vliegen er steeds meer rond, maar dat brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee. Daarom gelden er regels voor het gebruik van drones.

Belangrijkste regels
1. Je mag niet overal vliegen
Vanwege veiligheidsredenen mag je niet hoger dan 120 meter vliegen en niet in de buurt komen van vliegvelden of aaneengesloten bebouwing.

2. Je mag alleen overdag vliegen
Je moet je drone altijd kunnen zien wanneer je deze bestuurt. Daarom is het verboden om na zonsondergang met je drone te vliegen.

3. Je mag niet zomaar filmen en fotograferen met je drone
Met een drone kun je prachtige beelden maken. Je moet je daarbij wel houden aan bepaalde regels op het gebied van privacy.

4. Je drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo
Dit gewicht geldt voor drones voor recreatief gebruik. Zwaardere drones zijn bedoeld voor zakelijk gebruik en daar gelden weer andere regels voor.

Zakelijk gebruik van drones
Overweeg je om drones in te zetten voor zakelijke doeleinden? Dan is het goed om te weten dat je hiervoor een RPAS Operator Certificate aan moet vragen. Ga je de drone zelf besturen, dan heb je ook nog een vliegbrevet nodig.

Drones en verzekeringen
Op basis van de Europese regelgeving zullen alle drones straks voorzien moeten zijn van een chip met de gegevens van de eigenaar. Zo kan bij schade of een ongeval achterhaald worden wie de eigenaar is. Veroorzaak je als recreatief gebruiker schade met je drone? Dan is dat vaak verzekerd op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Check voor je gaat vliegen of dit bij jouw verzekering ook het geval is.

Leendert Verduin is vestigingsmanager bij Univé Nijkerk

www.unive.nl