‘Staan we weer ergens aan een kozijn te voelen’

NIJKERK – Soms gaat het hard tegen hard op de eerste verdieping van het Tabakhuis in Nijkerk. Alex Drost en Willem-Alex Jansen slijpen graag de messen om tot het beste resultaat te komen voor hun klant. Een FIER ontwerp, zoals ze dat graag noemen. Business in Nijkerk voelde dit bijzondere architectenduo aan de tand.

Jullie zijn compagnons en neven. Is architectuur jullie met de paplepel ingegoten?
Willem-Alex: “Onze vaders hebben beiden een bouwkundige achtergrond, maar hebben nooit van ons verlangd hetzelfde te doen. We zagen wel hoe creatief onze ouders waren. Onze moeders werkten als coupeuses en ontwierpen onder andere bruidsjurken. De creatieve genen hebben we dus niet van vreemden.”

Alex: “Dat betekent niet dat we achter een kleurplaat werden neergezet hoor. Al heb ik tekenen altijd leuk gevonden. Ik was er ook goed in. Als kind maakte ik mijn eigen stripverhalen. Daar was ik soms dagen zoet mee.”

Wilden jullie als kind al architect worden?

Alex: “Nee, zeker niet. Ik wilde het leger in. Mezelf fysiek uitdagen. Ik was alleen te jong en mocht niet aan de opleiding beginnen. Mijn ouders adviseerden me daarom naar de bouwtechnische school te gaan. Dan kon ik alvast het een en ander leren voordat ik aan de mariniersopleiding begon. Dat is er natuurlijk nooit van gekomen. Na het mbo ging ik naar de hts en daar ontdekte ik mijn passie voor ontwerpen en bouwtechnisch tekenen. Zo ben ik eigenlijk min of meer de architectuur ingerold.”

Willem-Alex: “Voor mij is het wel een kinderdroom die uitkomt. Toen ik klein was werkte mijn vader als bouwkundig tekenaar bij een architectenbureau. Ik mocht wel eens mee naar het kantoor en dan zag ik al die architecten aan het werk. Vaak een beetje verstrooid en opgesloten in een kleine kamer. Dat wilde ik ook. Die droom is min of meer uitgekomen. Wij werken in een open ruimte als team samen. We zitten nooit opgesloten. Wat dat betreft staat ons kantoor ver van mijn jongensdroom af.”

Iedereen kent jullie als 4D-architecten. Waarom hebben jullie je naam gewijzigd?
Alex: “4D-architecten is van oorsprong het bedrijf van mijn vader. Naast een vestiging in Nijkerk heeft 4D ook een vestiging in Enter. Toen Willem-Alex en ik voor onszelf begonnen namen wij alleen de vestiging Nijkerk onder onze hoede. Aangezien de vestigingen in Enter en Nijkerk al jaren los van elkaar opereren, hebben we er onlangs voor gekozen om de vestigingen helemaal los te koppelen.”

Willem-Alex: “We zijn dus als het ware officieel een zelfstandige onderneming geworden en daar hoort een eigen naam bij. ‘Fier’ staat voor zelfbewust en gepaste trots. Iets dat wij graag uitstralen!”

Delen jullie dezelfde stijl in architectuur?
Alex: “Dat is een lastige vraag. We hebben namelijk grotendeels dezelfde smaak en stijl, maar hebben vaak een andere visie op hoe een gebouw eruit moet zien. Zo kijkt Willem-Alex meer naar het geheel. Het concept an sich. Hij heeft een beeld voor zich van een complete ruimte. Hoe een ontwerp ‘klopt’. Ik kijk daarentegen meer naar het praktische en technische aspect. Niet alleen wáár een kamer of lift moet komen, maar ook de weg daarnaartoe. Dat zorgt wel eens voor interessante discussies.”

Willem-Alex: “Wij zijn soms misschien iets té direct in de onderlinge communicatie. Collega’s kijken ons regelmatig met een verbaasde blik aan. Dat we nog vrolijk door één deur kunnen is voor hen soms een raadsel. Voor ons is het gewoonte. Wij weten dat het niet persoonlijk is, maar gericht op het ontwerp. We vechten allebei voor het beste ontwerp. Dan mag je best kritisch zijn op elkaar. Negen van de tien keer krijg je door het compromis een beter resultaat.”

Alex: “Niet alleen collega’s, maar ook opdrachtgevers kijken ons soms raar aan hoor. Dan zitten we bij een opdrachtgever en gaan wij samen in discussie over diverse oplossingen, omdat we het dan nog niet met elkaar eens zijn. Uiteindelijk vinden ze dat altijd wel prettig, want daardoor zijn ze dus meer betrokken bij het ontwerpproces.”

Wat maakt een gebouw ‘Fier’?
Willem-Alex: “Een functioneel, minimalistisch en eigentijds ontwerp. Onze kracht ligt in het ‘hergebruiken’ van bestaande bouw. Eigenlijk net als wat we bij het Tabakhuis hebben gedaan. Een monumentaal pand dat volledig is gerestaureerd binnen de eigen stijl van het gebouw, het straatbeeld en het landschap. Een goed en typerend voorbeeld van wat wij doen.”

Alex: “Typisch Fier aan het Tabakhuis is het gevoel dat je zowel binnen als buiten het pand krijgt. De ‘wonden’ van het pand die je nog steeds ziet. En moet blijven zien! Denk aan het zwarte roet dat afgeeft wanneer je met je vinger langs het staal strijkt. De houten balken in het plafond en de luiken aan de voorzijde van het pand. Deze karakteriseren het pand. Het is belangrijk dat het gebouw die waarde altijd behoudt.

Kijken jullie als jullie over straat lopen ook op die manier naar gebouwen?

Alex: “Zeker. Onze partners worden soms gek van ons. Dan lopen we in een stad en dan zijn ze ons weer kwijt. Staan wij weer ergens aan een kozijn te voelen.”

Willem-Alex: “Haha. Dat is inderdaad waar. We gaan ook regelmatig op ‘architectoer’. Dan pakken we de auto en rijden we richting Scandinavië of Oostenrijk/Zwitersland, op zoek naar de mooiste panden. Dan kijken we naar hoe ze zijn gebouwd en afgewerkt. Van de buitenkant kun je namelijk al zoveel zien.”

Alex: “Als het kan gaan we ook altijd even naar het toilet van een gebouw. Dat klinkt in eerste instantie misschien raar, maar is het niet. Aan het toilet kun je namelijk zien tot hoever er aan het gebouw is doorontworpen. Als architect vertel je het verhaal van het gebouw. Tot aan het toilet toe.”

Jullie hebben allebei je eigen huis ontworpen.

Willem-Alex: “Dat klopt. Voor Alex is het al een tijdje geleden, maar voor mij nog heel recent. Ik zit namelijk middenin de verbouwing van mijn eigen woonhuis. De oude kerk aan de Bernhardstraat 46 in Nijkerk. Ik was al langer op zoek naar een gaaf bestaand pand dat ik kon transformeren naar een woonhuis. Dat is nu gelukt en ook nog in Nijkerk. Voor mij een droom die uitkomt. Samen met Alex heb ik een ontwerp gemaakt voor de renovatie van de kerk. Een aantal bestaande kozijnen zijn naar beneden uitgezaagd en worden voorzien van matzwarte kozijnen. Die geven het karakteristieke gebouw een eigentijdse look. Ook van binnen krijgt de kerk een hele make-over. Het wordt een loft waarbij het accent komt te liggen op de hoogte van het gebouw en de functie die het voorheen had. Zo blijft het altijd zichtbaar een kerk.”

Alex: “Dat is een gaaf project hoor. Sowieso is het bijzonder om je eigen woning te ontwerpen. Zeker als je dat samen kunt doen. Niet alleen als compagnons, maar ook als familie.”

fierarchitecten.nl

Geplaatst op: 14-12-2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.