Medewerkers als aandeelhouders

Financiële medewerkersparticipatie is een mooie benaming voor het uitgeven van werknemeraandelen. Wanneer uw bedrijf groeit kunt u besluiten om hiertoe over te gaan. Er zijn een aantal voordelen, waaronder de extra binding met uw medewerkers. In het meest gunstige geval verbeteren de bedrijfsprestaties significant, gaat de productiviteit omhoog en is er sprake van duurzaam aandeelhouderschap.

Kiest u voor medewerkersparticipatie? Bereidt deze stap dan grondig voor. Eén van de belangrijkste zaken die u moet regelen, is de waardebepaling van uw onderneming. Een vak apart, dat u het beste kunt overlaten aan waarderingsspecialisten die over voldoende kennis en ervaring op dit terrein beschikken. Daarnaast zult u ook de fiscale en juridische routes rond dit onderwerp met de nodige zorgvuldigheid moeten bewandelen.

Fiscale en juridische aandachtspunten
Ook zult u de waarde van uw onderneming vooraf moeten afstemmen met de Belastingdienst. Doet u dit niet, dan kan de Belastingdienst een te lage waarde aanmerken als verkapt loon. Het verlagen van de aanschafprijs van aandelen (of certificaten) onder een zakelijke prijs is fiscaal niet toegestaan en ook vanuit juridisch oogpunt moet medewerkersparticipatie goed gekaderd worden aangevlogen. Werkgevers zijn soms geneigd om hun medewerkers goedkopere aandelen aan te bieden en medewerkers varen vaak blind op hun werkgever. Dit kan verkeerd uitwerken.

Belang opbouwen
Terug naar de medewerkers: niet elke medewerker zal de geboden aandelen moeiteloos in één keer kunnen financieren. Wat dan helpt, is een plan om hen getrapt aandelen te laten kopen. Afhankelijk van de functie van de betreffende medewerker kan geleidelijk een groot of kleiner belang worden opgebouwd. Alfa heeft bewust gekozen voor een 100% medewerkersparticipatie. Uitzonderlijk onder accountantskantoren. Door aankoop van certificaten worden onze medewerkers mede-eigenaar van Alfa. Dit versterkt de saamhorigheid en het ondernemerschap van onze mensen. Onze medewerkers staan daardoor extra dicht bij onze klanten. Daarnaast maakt deze regeling deel uit van onze duurzaamheidsstrategie. Alfa ondersteunt ondernemingen graag bij het fiscale en financiële traject rond medewerkersparticipatie.

Remco Nonkes is directeur van Alfa Nijkerk. U kunt hem bereiken via 088 – 253 3200.00

www.alfa.nl/nijkerk

Geplaatst op: 05-03-2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.