Directeur samen met je broer en zus

Ga studeren en wat anders met je leven doen. Dat advies kregen Arjan, Carola en Robert Buijtenhuis van hun ouders. Het liep anders. Anno 2016 staan ze gedrieën als tweede generatie aan het roer van het familiebedrijf. Voor Business in Nijkerk gaan ze in op de bijzondere samenwerking.

Tekst: Rick Borkent Fotografie: Fabian Boot

Halverwege het interview kijken ze tegelijkertijd het raam uit. Daar loopt pa op het parkeerterrein, met een van de kleinkinderen op zijn nek. Zelf zaten ze een half uur geleden nog aan de koffie in het ouderlijk huis. Het is elke dag vaste prik voor het drietal. En ja, natuurlijk praten ze dan vaak over het bedrijf en de werkzaamheden.

,,Werk en privé hebben bij ons thuis altijd door elkaar heen gelopen. Dat voelt voor mij dan ook heel natuurlijk. Als we met zijn drieën vergaderen gaat het er zakelijk aan toe, maar we kunnen het tussendoor ook gerust over Sinterklaas of de kinderen hebben”, vertelt Carola.

Familiekarakter

In weinig bedrijven is het familiekarakter zo sterk aanwezig als bij Buijtenhuis Nijkerk BV, dat sinds 1992 prachtig gelegen is aan de Beulekamperweg. Net buiten Nijkerk beschikt het over een 10.000 m2 groot terrein. Het is de uitvalsbasis voor het gestaag groeiende bedrijf met een breed scala aan werkzaamheden. Van het bouwrijp maken van nieuwe woonwijken, tot de aanleg van parken en natuurgebieden. En van bermonderhoud en onkruidbestrijding tot de verhuur van verreikers.

Het Nijkerkse bedrijf – ontstaan uit een samensmelting tussen Loonbedrijf Kees Buijtenhuis en Loonbedrijf Waaijenberg – heeft een roemruchte historie. Met wortels die teruggaan tot 1938 is het één van de oudste loonbedrijven van de Veluwe.  Hun ouders hadden het bedrijf en kantoor aan huis. Arjan, Carola en Robert speelden buiten tussen de grote landbouwmachines, gingen mee op de tractor en hielpen mee bij het aannemen van telefoontjes. ,,Die telefoon bleef maar gaan”, herinnert Robert zich. ,,Onder het eten, ‘s avonds, in het weekend. Dan waren de boeren – waarvoor mijn ouders nog veel werkten –  binnen van het land.”

Ga alsjeblieft wat anders doen, zeiden pa en ma Buijtenhuis dan ook tegen hun kinderen toen ze opgroeiden. Ze gunden hen een makkelijkere toekomst. Zonder die constante drukte en stress. In eerste instantie nam het drietal dat advies ter harte, al waaierden ze nooit helemaal uit.

Thuiskomen

,,Toen ik studeerde in Amsterdam, ben ik bewust niet op kamers gegaan. Na een college ging ik weer naar huis en stapte ik de tractor op”, zegt Robert. Ook Arjan werkte in de weekenden en vakanties volop mee in het familiebedrijf. ,,Ik weet niet precies hoe ik het moet omschrijven, maar het voelde thuis gewoon… vertrouwd.”

Het was Arjan die als eerste het plan opvatte om toch het familiebedrijf over te nemen. Daar was hij met zijn achtergrond in civiele techniek en ervaring in de grond-, weg- en waterbouw misschien ook wel de meest aangewezen persoon voor. Toen de plannen écht serieus werden, begon het echter ook bij Robert en Carola steeds meer te kriebelen.

Wat als ze het eens met zijn drieën zouden proberen? Per slot van rekening vormden ze met hun opleiding en ervaring een op papier ijzersterk team. Arjan als de technische en inhoudelijke man, Robert de bedrijfseconoom met een brede financiële blik en Carola de people manager met haar achtergrond in psychologie en gezondheidswetenschappen.

Natuurlijk dachten ze er uitgebreid over na en lieten ze zich goed adviseren. Want zet je de goede onderlinge verhoudingen niet op het spel als je samen een bedrijf gaat leiden? ,,De onderlinge basis tussen ons is goed, maar je moet wel afspraken maken. Wij hebben bijvoorbeeld besloten dat partners niet in het bedrijf kwamen. Ook hebben we vooraf al nagedacht wat er gebeurt als één van ons uit het bedrijf wil stappen”, vertelt Carola.

De ruimte geven

Wat scheelt is dat ze alle drie relatief hun eigen werkveld hebben. Arjan doet de civiele projecten, is van de calculatie en de aansturing. Robert houdt zich bezig met de verreikerverhuur en de algemene bedrijfsvoering. En Carola doet de kwaliteit- en veiligheidskeurmerken en de personeelszaken van het 25 man sterke bedrijf.

,,We versterken elkaar en geven elkaar ook echt de ruimte. Over grote investeringen zoals een nieuwe graafmachine overleggen we, maar het is niet zo dat ik boven de 10.000 euro een handtekening van Carola en Robert moet vragen”, zegt Arjan.

,,Natuurlijk botst en knettert het wel eens”, erkent Robert. ,,Maar meestal duurt dat niet langer dan tien minuten. Het scheelt dat we allemaal dezelfde opvoeding gehad hebben. Over veel dingen denken we hetzelfde.” Zo maakt de tweede generatie Buijtenhuis net als hun ouders geen rare financiële sprongen. En zijn ze trouw aan hun leveranciers, die ze niet snel voor een paar euro voordeel zullen inwisselen voor een ander.

Eigen stempel

Maar het drietal drukt wel degelijk een eigen stempel op het bedrijf. Zo groeit Buijtenhuis steeds meer uit van onderaannemer tot totaalpartner en hoofdaannemer die meedenkt. En worden de projecten groter en groter. In Almere en Amersfoort is het Nijkerkse bedrijf op dit moment bezig met het grondwerk voor twee grote woonwijken, in Nijkerk gaat het de nieuwe haven aan de Zuidwal uitgraven.

Het gaat ze dus voor de wind, maar dat is geen reden om achterover te leunen. Sterker nog; het drietal heeft dit jaar een externe coach ingeschakeld om het bedrijf en de samenwerking tegen het licht te houden. Robert: ,,Zit iedereen nog op de goede plek? Zijn we nog met de goede dingen bezig? Waar willen we eigenlijk naar toe? Aan zulk soort vragen kom je door de drukte van elke dag niet toe. En een frisse blik van iemand buiten de familie is daarbij erg waardevol.”

Geplaatst op: 28-04-2016