Creatievelingen van huis uit

Ronkende motoren, grote stofwolken en een enthousiast meelevend publiek langs de baan. Bij de familie Van Hout draait alles om de motorcross-sport. Zoons Jordy en Léon zijn vaak te vinden op de crossbaan en rijden op nationaal niveau. Moeder Carool ondersteunt, verzorgt de catering en fungeert samen met dochters Fay en Jill als het promotieteam. Vader Etienne is coach, trainer en monteur. De sport is een leven op zich. Vol trainingen, technische voorbereidingen en te rijden wedstrijden die soms een heel weekend in beslag nemen. En dat terwijl het gezin doordeweeks ook een succesvolle onderneming runt: VAN HOUT [D]SIGN PRINT MEDIA in Nijkerk.

Het familiebedrijf werd in de jaren tachtig opgericht door Henk van Hout. “Mijn vader was een echte grafisch vormgever”, blikt Etienne terug. “Een creatieveling die altijd bezig was met ontwerpen. Daarbij was hij zijn tijd ver vooruit. Hij hield van technische snufjes, had als één van de eersten een Macintosh in huis. Daar had hij zichzelf mee leren werken. Hij was een echte vakidioot, opgeleid door strenge leermeesters. Dat zag je terug in zijn manier van leidinggeven. Als een medewerker zat te klooien ging hij ernaast zitten om het voor te doen. Aan het eind van de rit had hij het dan alsnog zelf gedaan.”

Stiekem crossen
Zelf had Etienne op jonge leeftijd meer interesse in techniek. “Gevoed door mijn motorcrosshobby heb ik geleerd voor rijwielhersteller. Ik was al jong aan het knutselen aan crossmotors. Nou ja, brommertjes eerder. In het begin nog stiekem. Dan gingen we met een groepje vrienden crossen door de bossen achter het zwembad. Tot ik een jaar of elf was en ik bij thuiskomst de “veldwachter” bij mijn ouders op de bank trof. Gesnapt! Toen hadden mijn ouders door dat het menens was en kreeg ik mijn eerste echte crossmotor. Vervolgens heb ik nog jaren gecrost bij NCC Nijkerk. Daarnaast kreeg ik les van Arjan Brouwer, een Nederlands kampioen die in Nijkerk woonde. Door hem wist ik op wedstrijdniveau te komen. Tot ik op mijn hoogtepunt, zeventien jaar oud, moest stoppen om gezondheidsredenen. Het wedstrijdrijden op hoog niveau was klaar, maar ik de liefde voor de sport ben ik nooit meer kwijtgeraakt.”

De eerste stappen in het grafische vak zette Etienne bij toeval. “Werken in een fabriek was niet echt mijn ding. Daarom ging ik ’s avonds naar de grafische school. Ik ben in de jaren 90 begonnen bij mijn vader achter de tekentafel en nam later het stokje over van onze drukwerkverkoper die met pensioen ging. Een commerciële baan, wat me goed lag. In het begin was het bedrijf nog puur een reclame- en ontwerpstudio, maar we breidden onze werkzaamheden steeds verder uit. In de jaren 90 kwam het drukwerk erbij, en zo hebben we ook verschillende naamsveranderingen ondergaan. Van Hout Grafisch Compleet werd Van Hout Reclamemakers & Drukkers en nu is het VAN HOUT [D]SIGN PRINT MEDIA. In die naam zit eigenlijk alles wat we anno 2019 doen. Creatie, drukwerk en digitaal printen, online media, directmailings, signing, bedrijfskleding, belettering, et cetera. Onze grafisch specialisten kunnen alles waar een logo op staat in huis produceren: van briefpapier tot wagenpark en van bedrijfskleding tot website. Daarbij is het natuurlijk de uitdaging om de klant te ontzorgen in het complete marketingcommunicatiepakket. Tot op het bijhouden van de social media aan toe. Dat is waar Carool om de hoek komt kijken. Zij legt zich sinds januari 2018 fulltime toe op het uitdenken van concepten, marketing en communicatie.”

Familiebedrijf pur sang
Toen Etienne de Eerbeekse Carool ontmoette was het het grafimediavak wat hen verbond. “Ook ik heb met mijn vader samengewerkt”, vertelt ze. “Wij zaten in het papier voor de verpakkingsindustrie. Een tak waar Van Hout in de jaren 90 ook nog veel voor werkte. Het schiep meteen een band. In de loop der jaren sprong ik als freelancer al regelmatig bij in het bedrijf, maar nu onze kinderen (de jongens Jordy (20), Léon (16) en tweeling Fay en Jill (13), red.) wat ouder zijn is het makkelijker om fulltime mee te draaien. Ons doel is om Van Hout naar een hoger niveau te tillen. Nog professioneler, met nauw klantcontact en een goede lokale binding. Eigenlijk zoals onze beider vaders ook altijd hun bedrijven hebben gerund. Door een betrouwbare partij te zijn voor onze klanten, met een hoge servicegraad. We zijn allebei gevoelsmensen en hebben dezelfde drive als onze vaders om het beste eruit te halen.” Samen met hun team fantastische collega’s, benadrukken ze beiden, want aan hiërarchie hebben ze een broertje dood.
Inmiddels werkt het echtpaar anderhalf jaar intensief samen. Etienne: “Carool heeft veel in haar mars, daar ben ik altijd al van overtuigd geweest. Maar sinds ze hier fulltime werkt is het alsof er een frisse wind door het bedrijf is gegaan. Een cadeautje met een verjaardag. Een sfeervol ingerichte werkomgeving. Het zijn de kleine dingen die het hem doen.” Voor het thuisfront is er relatief weinig veranderd, vult Carool aan. “Werken heb ik altijd gedaan. Als ik thuis in het kantoortje zat wisten de kinderen dat ze me niet moesten storen. Onderling is er niet heel veel veranderd. We hebben beide onze eigen taken, maar als gezin is het natuurlijk wel eens zoeken naar balans. Zeker met de drukke weekenden naast het bedrijf.”

Want hoewel ze ondernemen in een conjunctuurgevoelige bedrijfssector, willen de twee ook voldoende tijd blijven besteden aan hun gezinsleven. En dat staat al sinds de kinderen klein waren in het teken van Etienne’s hobby motorcrossen, vertelt hij. “Allebei onze jongens crossen. Het zit ze in het bloed. De jongste behaalde zelfs de finale van de Dutch Masters of Motocross. Als er een wedstrijd in de buurt is, dan komen Carool en de meiden vaak kijken. Er gaat ontzettend veel tijd in zitten. Is er geen wedstrijd, dan zijn we aan het trainen of sleutelen. Aan de andere kant levert het ook nieuwe relaties op. Want als die teams onze bestickering zien, of onze meiden zien lopen in hun Van Hout-jasjes, dan willen zij dat ook. Zo is de sport ook gewoon een soort netwerktool die je als ondernemer slim moet weten in te zetten.”

www.vanhout.nl
www.vanhout.shop

HOUT Etienne en Carool 6

Geplaatst op: 11-09-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.