5 tips om de waarde van uw bedrijf te vergroten

Waardecreatie heeft de laatste jaren terecht de aandacht van veel ondernemers. De kunst is daarbij om waarde toe te voegen voor alle stakeholders: de organisatie, het team, het individu, de klanten en de samenleving. Hoe doet u dat?

1. Draag uw kennis over
Ondernemers willen natuurlijk alles weten over hun eigen bedrijf. Veel zaken lijken sneller te gaan als u ze zelf even ‘tussendoor’ oppakt. Er komt echter een moment dat delegeren onvermijdelijk wordt. Zorg dat de onderneming niet volledig afhankelijk is van u. Dan blijft de continuïteit gewaarborgd.

2. Focus op een nichemarkt
De verleiding is groot om te diversifiëren maar dat zorgt vaak slechts voor korte termijn winsten. Voor de langere termijn is focus belangrijk. Focus op een bepaalde nichemarkt met één sterproduct of dienst. Dat leidt over het algemeen tot meer toegevoegde waarde en hogere marges.

3. Medewerkers of mede-ondernemers?
Geef je medewerkers eigen verantwoordelijkheid en daag ze uit om doorlopend zaken te verbeteren. Motiveer key persons met bijvoorbeeld variabele beloningen voor hun goede prestaties of laat ze participeren.

4. Schaalvergroting
Met een schaalbaar product of dienst kunt u alle soorten klanten bereiken, zowel regionaal als nationaal en zelfs internationaal. Dat is niet nieuw, maar het is wel goed om er eens in de zoveel tijd weer eens bij stil te staan. Kan ik mijn producten ook in andere markten afzetten? Hoe maak ik mijn product of dienst geschikt voor andere markten?

5. Groeien of verkopen?
Ondernemers denken vaak goed na over de opstart van de onderneming. Voor waardeontwikkeling van een bedrijf is het van belang om vroegtijdig de volgende fase te plannen. Zowel bij uitbreiding als bij verkoop. Hoe kan mijn bedrijf groeien? Aan wie kan ik mijn onderneming verkopen? Wat is mijn onderneming waard?

Wilco Dokman is adviseur bij Alfa Consultants in Nijkerk. Hij is gespecialiseerd in fusies & overnames, waardebepaling en financiering. Hij berekent graag voor u de waarde van een beoogde investering of de verkoopwaarde van uw bedrijf.

www.consultants@alfa.nl

Geplaatst op: 04-03-2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Business in Nijkerk

Business in Nijkerk is een platform voor onafhankelijk zakennieuws. Tegelijkertijd hebben bedrijven in deze gemeenschap zelf ook zoveel nieuws te melden. Die boodschap voor hen formuleren is óók de missie van Business in Nijkerk.